Читај ми!

Jarinje i Brnjak – normalizovan saobraćaj i počela primena režima sa nalepnicama

Normalizovan saobraćaj na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i počela primena režima nalepnica za vozila, posle dve nedelje prekida.

Припремио Андрија Игић

Петковић: Наредну рунду дијалога почињемо са ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да примена договора из Брисела о коришћењу налепница функционише без проблема, те да не очекује веће проблеме.

Петковић је за Танјуг рекао и да је договорено да наредна рунда дијалога почне темом Заједнице српских општина, која се чека више од 3.000 дана, а на питање када ће доћи до наредне рунде, рекао је да Београд очекује позив ЕУ, којем ће се, као и сваки пут, одазвати.

"Ми ћемо учинити све да споразум функционише како треба, да има слободе кретања и очекујемо то од Приштине, како бисмо имали слободан проток робе, људи, услуга", рекао је Петковић.

Истиче да су налепнице привремено решење и да Аљбин Курти не може да говори ни о каквој "епохи реципроцитета", јер је заправо реч о спровођењу споразума.

Гужве на Јарињу, нема инцидената

На прелазу Јариње колoна возила је дуга око километар. Велики број људи из централне Србије чека да пређе административни прелаз Јариње.

Процедура о примени налепница налаже да возач изађе из аутомобила и прелепи таблицу налепницом, тај поступак контролише полиција. Процедура траје минут, па су се због тога створиле колоне. Полиција моли грађане за стрпљење, јавља репортер РТС-а.

Најбитније је да нема инцидената.

Нормализован саобраћај на административним прелазима

Нешто после осам часова почела је примена договора о налепницама и нормализован је саобраћај, јавља репортер РТС-а.

Процедура је трајала минут. И прво возило је прошло.

Према договору житељи који поседују РКС таблице неће морати да их скидају када улазе у централну Србију, већ ће преко ознака и грба лепити налепнице и неће морати да ваде пробне таблице које су до сада важиле два месеца.

Исто важи и за власнике аутомобила из градова централне Србије и Косовске Митровице.

Из Приштине су рекли да поседују 300.000 комплета са по четири налепнице и да ће их од данас употребљавати.

Налепнице и упутства достављени су полицији на административном прелазу.

Одаловић: Кфор најзад ради свој посао

Генерални секретар Скупштине Србије каже за РТС да очекује да се договорено у Бриселу и спроводи, те да ће се промет возила у наредних шест месеци одвијати несметано.

Стављено је до знања да никакво насиље неће бити толерисано, рекао је Одаловић и истакао да је значајно то што се укључио и Кфор.

"Ово је била најбруталнија злоупотреба, јер послати онолико онако наоружаних специјалаца да би се радило ово што имамо јутрос – да ће то радити два, три административна радника или полицајца, јесте оголило оно што су хтели. Цела прича је да су их, и пре почетка примене и иједног инцидента, они већ послали и запосели, јер су желели да том својом акцијом покажу да могу да окупирају север Косова и да управљају како они мисле да управљају... Ово их је ваљда отрезнило", рекао је Одаловић.

Поручује и да је Аљбин Курти доживео фијаско, али да је најважнија ствар да се све завршило мирно и без инцидената.

Oчекује се нормализација саобраћаја за мање од сат времена

На Јарињу је паркирано неколико камиона који чекају на отварање саобраћаја, путничких возила нема јер је патрола српске полиције зауставила саобраћај и пустиће возила ако крене саобраћај у осам часова.

За мање од сат времена очекује се потпуна нормализација саобраћаја. На пунктовима се очекује примена нове мере обележавања регистарских ознака на аутомобилима чиме престаје обавеза коришћења пробних таблица.

Налепнице постоје у две величине и стављене су табле како се користе, јавља репортер РТС-а.

Извештај Душана Јеумовића

Nakon povlačenja specijalnih jedinica Rosu i nezadovoljnih građana koji su organizovali proteste, na prelazima Jarinje i Brnjak su vojnici Kfora.

Od osam časova očekuje se potpuna normalizacija saobraćaja preko administrativnih punktova na severu, nakon dve nedelje prekida.

Na punktovima se očekuje početak primene nove mere obeležavanja delova registarskih oznaka na automobilima, čime prestaje obaveza korišćenja probnih tablica.

To znači da žitelji Kosova i Metohije koji poseduju takozvane RKS tablice ubuduće neće morati da ih skidaju kada ulaze u centralnu Srbiju, već će preko oznaka i grba lepiti nalepnice i neće morati da vade probne tablice koje su važile dva meseca.

Isto važi i za vlasnike automobila sa tablicama gradova centralne Srbije i Kosovske Mitrovice.

Iz Prištine su saopštili da poseduju, još od 2017. godine, 300.000 kompleta sa po četiri nalepnice i da će ih danas aktivirati.

Nalepnice i uputstva kako ih koristiti dostavljeni su pripadnicima MUP-a Srbije na Jarinju.

Režim prelepljivanja oznaka na tablicama važiće šest meseci, do kada Beograd i Priština treba da pronađu trajno rešenje za odvijanje saobraćaja i omogućavanja slobode kretanja.

Vojnici Kfora će, prema sporazumu koji je postignut u Briselu 30. septembra, biti na Jarinju i Brnjaku naredne dve sedmice.

Šef Misije EU za vladavinu prava na Kosovu i Metohiji Lars Gunar Vigemark saopštio je da je situacija na severu pokrajine stabilna i da će Euleks pratiti primenu sporazuma iz Brisela.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво