Читај ми!

Zeman: Izvinjavam se za bombardovanje SRJ i molim srpski narod da nam oprosti

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je na konferenciji u Pragu da je bombardovanje Jugoslavije bilo greška, izvinio se i zamolio srpski narod da mu oprosti. Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodovorava i nikada nećemo zaboraviti ove reči, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Miloš Zeman je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, naveo da ga je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine sve vreme mučilo.

Istakao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu.

"Prijateljstvu koje se dokazalo 1938. godine kada smo bili iznevereni svojim zapadnim saveznicima, ali i 1968. godine kada su nas izneverili istočni saveznici", rekao je Zeman.

"U oba slučaja srpski narod nam je izrazio svoju podršku i mi smo mu se zahvalili bombardovanjem. Ovom prilikom bih da se izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije", naveo je Zeman i dodao da je to bila greška.

Ja bih voleo da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti, poručio je češki predsednik.

Istakao je da ga je sve vreme to mučilo i da u vreme kada se odlučivalo o bombardovanju Jugoslavije, Češka je bila nekoliko nedelja u Severnoatlantskoj alijansi i da su bili poslednji koji su dali saglasnost.

"Očajno smo gledali i tražili barem jednu zemlju da se sa nama poveže i bude protiv, ali ostali smo sami. Ipak je to bio nedostatak hrabrosti", naglasio je Zeman.

"Sa ovim izvinjenjem i molbom da nam se oprosti rešio sam svoju dugogodišnju traumu, jer kajanje oslobađa. Rekao sam i spasio sam svoju dušu", istakao je Zeman.

"Nadam se da ću pred kraj mandata još jednom posetiti Beograd"

Kada je reč o sastanku sa Vučićem, Zeman kaže da su razgovarali o uspešnom razvoju ekonomske saradnje.

"U mojim materijalima su bile tri stranice čeških firmi koje uspešno ulažu u Srbiji", dodao je Zeman.

Pored toga, kako kaže, razgovarali su o pozicioniranju dve zemlje u pogledu međunarodnih odnosa.

"Želeo bih da ocenim sposobnost Srbije da uspostavlja prijateljske ili barem korektne odnose sa svim značajnim zemljama", rekao je Zeman.

Pored toga, pohvalio je brzo napredovanje procesa vakcinacije u Srbiji i to što su građanima na raspolaganju vakcine iz više zemalja.

Istakao je da visoko ceni ovu posetu, kao i da se rado seća svoje posete Beogradu.

"Nadam se da ću pre sam kraj svog mandata još jednom da posetim taj grad", zaključio je Zeman.

"Nikada nećemo zaboraviti reči predsednika Zemana" 

"Znam da u današnje vreme nije popularno govoriti o tradicionalnom prijateljstvu, ali ono što sam danas doživeo ovde u Pragu i gostoprimstvo predsednika Zemana duboko su me dirnuli", rekao je na početku zajedničkog obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Želim da se predsedniku Zemanu zahvalim na divnim rečima upućenim Srbiji. Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava. Nikada nećemo zaboraviti ove reči, koje do sada niko nije izgovorio. Srpski narod će od danas  češki narod doživljavati ne samo kao prijateljski već i kao bratski narod... Nećemo nikada zaboraviti njegove reči", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se danas razgovaralo o budućnosti odnosa i zahvalio na podršci koju Češka pruža našoj zemlji na putu u EU.

"Ja sam obećao da ćemo rešiti imovinske probleme i da ćemo pokloniti Češku kuću. Čekam predsednika Zemana do kraja godine u Beogradu na otvaranju Češke kuće", naglasio je Vučić.

Govoreći o pripadnicima češke manjine u našoj zemlji, Vičić je rekao da oni predstavljaju pravo bogatstvo Srbije i rekao da želi da oni imaju svoju kuću koja im je, nažalost, oduzeta u vreme komunističkog režima.

Češka značajan trgovinski partner Srbije

Češka će, prema rečima predsednika Vučića, uskoro postati osmi trgovinski partner Srbije, a ako se ostvari sve ono o čemu se razgovaralo danas u Pragu može da bude i šesti ili peti trgovinski partner.

"Razgovaraćemo sa češkim privrednicima i ponuditi najbolje uslove za investiranje u Srbiju. U narednih nekoliko godina mogli bismo uz postignuti rast da u narednih par godina postignemo i trgovinsku razmenu od dve milijarde dolara", rekao je Vučić.

Na kraju obraćanja, predsednik Srbije je zahvalio na ordenu koju mi je dodelio predsednik Zeman.

"Velika mi je čast, i za mene to predstavlja dodatnu obavezu za srpsko-češko prijateljstvo, i za to imate moje obećanje. Hvala na divnom gostoprimstvu, danas je divno biti Srbin u Pragu. Nikada nećemo zaboraviti vaše gostoprimstvo i vaše reči", rekao je predsednik Srbije u Pragu.

Nakon obraćanja medijima, predsednik je posetio parlament Češke i održao sastanak sa predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom.

Vučić se nakon toga uspisao u Knjigu počasnih gostiju Poslaničkog doma.

Predsednik Srbije je danas u okviru dvodnevne posete Češkoj posetio i Senat Češke Republike.

Predsednik Senata Češke Miloš Vistrčil je tim povodom u čast srpskog predsednika priredio večeru, a Vučić se potom upisao u Knjigu počasnih gostiju Senata.

U sredu, drugog dana posete, planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić će razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару