Читај ми!

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva, to je pokušaj skretanja pažnje javnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.

Petar Petković je saopštio da bi premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, umesto što se bavi populističkim zamajavanjem svojih sunarodnika najavljivanjem nekakve tužbe protiv Beograda, trebalo konačno da shvati da nije više opozicija i politički diverzant, već da je sa novom ulogom dobio i novu odgovornost.

"Kurtijeva najava tužbe protiv Srbije, osim što je neostvariva, budući da samoproglašeno Kosovo nije država, jeste još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na pre svega socijalna i ekonomska očekivanja građana", ocenio je Petković.

Pretnje tužbama, baš kao i pretnje stvaranjem tzv. "velike Albanije", kako je dodao, jesu pokušaj destabilizovanja prilika u regionu, s obzirom da Priština i dalje ima opasne nade da bi na neki način mogla profitirati u takvom scenariju.

Naglašava da je stabilnost regiona, ekonomski i demokratski razvoj jedini razuman put za izlazak iz postkonfliktne psihoze u kojoj je, smatra Petković, deo društva na Kosovu i Metohiji i dalje zarobljen.

"Zato je dijalog, od kojeg Kurti uporno beži, jedina šansa za miran rasplet i rešavanja nesuglasica, i što pre u Prištini to shvate to će i šanse za prevazilaženje nagomilanih društvenih i ekonomskih problema na Kosovu i Metohiji biti veće", zaključio je Petković.

среда, 29. март 2023.
8° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века