Читај ми!

Курти изнео програм Владе и најавио припрему "тужбе за геноцид против Београда"

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти најавио је данас да ће његова влада са Београдом водити принципијелан дијалог, као и да ће припремити "тужбу за геноцид".

Аљбин Курти је на седници Владе, на којој је представио њен управљачки програм за мандат 2021-2025. године, најавио тужбу против Београда.

Курти је на конференцији за медије након седнице Владе рекао да су са министарком правде и њеним тимом кренули са припремама "тужбе за геноцид".

"Сигуран сам да ћемо вас обавестити о тренутку када ће бити јасна судбина ових великих припрема. Јер један такав случај нити сме, нити може да се изгуби пред Међународним судом правде. Припреме ће бити веома велике са многих аспеката, а поред осталог повезане са Институтом за истраживање злочина који су почињених током рата", навео је Курти.

Рекао је да притом мисли "не само о ратним злочинима, него и о злочинима против човечности, али и геноциду на Косову".

"Убеђен сам да је Србија извршила геноцид на Косову у току последњег рата и то заслужује једну тужбу и влада Косова се припрема и има обавезу према нашој историји, грађанима који и даље имају отворене ране, према нашој будућности која тражи једну демократску државотворност, једну државу где се јасно зна ко је агресор, а ко је жртва", рекао је Курти.

О контексту наставка дијалога, додао је да у Приштини имају одличне односе са НАТО-ом, ЕУ, са партнером САД.

"Са једне стране, потребан нам је веома добро припремљен дијалог, равноправан и начелан са Србијом, уз споразум и реципрочно признавање. Са друге стране, да тесно сарађујемо и приближимо се Албанији. Бићемо способни да заштитимо нашу сувереност, територијални интегритет наше земље и да извршимо демократско превођење, цивилно превођење, за цивилно надзирање Безбедносних снага Косова", изјавио је Курти.

Није хтео да открива детаље платформе за дијалог са Београдом, рекавши да би то била стратешка грешка, након које би у Приштини постали циљ, а не равноправна страна.

О најави реципроцитета из предизборне кампање према централној Србији, Курти је рекао да је за то потребна анализа, јер не жели да поновно увошење реципротета буде неуспешно.

"Потребна нам је стратегија како ћемо то спровести, а претходно ћемо обавестити међународни фактор. Нећемо да их изненадимо, јер желимо да сарађујемо са њима како би на видело изашло све. Да ли су присутне баријере које су понекад системске, а понекад спорадичне, које спроводи Србија према Косову, а са друге стране требаће нам да припремимо наше званичнике за спровођење реципроцитета", рекао је Курти.

Усвојен програм Владе у наредне четири године

Влада је усвојила Куртијев програм у наредне четири године, а министар Горан Ракић био је уздржан током гласања.

Међу приоритетима програма су и борба против пандемије, економски опоравак и одрживи развој, лустрација у економији и правосуђу, отварање 160 нових обданишта, повећање зарада, развој здравственог система, повећање здравственог фонда, помоћ "Трепчи", технолошко-индустријски парк - највећи у региону, пут Призрен-Тетово, учлањење у Јадранску повељу.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво