Читај ми!

Dačić: Razgovori sa strankama u narednih desetak dana, pozvaću i Vučića

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će sutra zakazati razgovore sa političkim strankama koje žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu, ali bez međunarodnih posrednika i najavio da će na te razgovore pozvati i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ivica Dačić je rekao da će sutra odrediti tačan datum dijaloga i da očekuje da će razgovori početi u narednih desetak dana.

Predsednik skupštine Srbije je podsetio da su se, između ostalih, DSS, SPAS, "Dosta je bilo" i Srpska radikalna stranka izjasnile da ne žele da učestvuju u dijalogu sa evropskim posrednicima.

"Moja obaveza kao predsednika parlamenta je da saslušam i razgovaram i sa tim političkim strankama. Pozivam sve političke stranke bez obzira da li učestvuju u jednom ili drugom formatu da pripreme svoje političke platforme", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Naveo je da u oba dijaloga treba da se dođe do najprihvatljivijih rešenja koja bi omogućila da na izborima svi učestvuju.

Smatra da je teško postići opšti konsenzus, ali da treba ići ka održivim rešenjima, a poručio je i da ne treba očekivati da će Evropski parlament nekog naterati da prihvati uslove.

Dačić je istakao da od opozicije koja sebe naziva "jedinom", a čiji su deo Dragan Đilas i Vuk Jeremić, nije dobio platformu, ali da je grupacija oko Borisa Tadića dostavila.

"Dinamika dijaloga zavisi od Evropskog parlamenta"

Ivica Dačić je rekao i da su počele konsultacije u pripremnoj fazi međustranačkog dijaloga u kojem će učestvovati predstavnici Evropskog parlamenta i istakao da dinamika razgovora zavisi od njih, a ne od njega, te da je on predlagao da sve počne i ranije.

Dačić je novinare u parlamentu podsetio da je 1. marta u razgovoru sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta (EP) Dejvidom Mekalisterom i četvoro predstavnika EP dogovoreno da se omogući vreme za takozvanu pripremnu fazu.

"Tražio sam da se odmah počne sa dijalogom, ali su se oni ipak odlučili za to da pripremna faza bude u aprilu i maju. Pre nekoliko dana su mi se obratili pismom i obavestili da će voditi konsultacije od 19. do 22.aprila", rekao je Dačić.

Naveo je da se danas razgovara sa poslaničkim grupama "Aleksandar Vučić - za našu decu" i sa Socijalističkom partijom Srbije.

"Nakon toga će razgovarati sa vanparlamentarnim političkim strankama, a posle orijentaciono su predložili da me 7. maja informišu o čemu su razgovarali i tada ćemo se dogovoriti o tome kako će početi dijalog. Mislim da samo imate u vidu da ta dinamika nije moja već Evropskog parlamenta", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da će se sve aktivnosti odvijati onlajn.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара