Читај ми!

Selaković za RTS: Pružili smo ruku Crnoj Gori, želimo najbolje odnose

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže za RTS da je Srbija postupila dostojanstveno, pružila ruku Crnoj Gori sa kojom, kako kaže, želi najbolje moguće odnose.

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je uveren da ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije učinio diplomatski preršaj, kako je navedeno u obrazloženju i proglašenju za personu non grata u Podgorici.

"A i ako jeste, to nije razlog da bude proglašen personom non grata. Nije govorio o najvišem zakonodavnom telu, o odlukama Velike narodne Skupštine iz 1918, govorio je u pomirljivom, miroljubivom tonu, govorio je da to, ako se razlikujemo o pogledima iz prošlosti, nije razlog da ne budemo sada bliski", naveo je šef srpske diplomatije.

Ukazuje da tumačenje istorijskih događaja van konteksta tog vremena ne može da ne dovede do razmimoilaženja.

Srbija je, kaže Selaković, pokazala da ima dostojanstvo i reagovala recipročno, dajući rok crnogorskom ambasadoru 72 sata da napusti Srbiju. To odluku Srbija je danas povukla.

"Pokazali smo koliko smo veliki kao država i koliko je važno da imamo najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, pokazali smo pruženu ruku. Spremni smo da ulažemo u to", naveo je ministar spoljnih poslova, dodajući da država Srbija ne može da pređe preko činjenice da su 30 odsto stanovnika Crne Gore naši sunarodnici. 

Selaković je rekao da se država o ovoj odluci posavetovala sa političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

"Ovo je bio i njihov stav i zato mislim da je bila dobra odluka. Kad se neko sa bratom sporečka jer ga je uvredio, pokazuje koliko je veliki ako kaže 'pružam ruku'. Mi jesno zainteresovani da jačamo odnose sa Crnom Gorom, očekujemo da takve procese realizujemo i sa novom vladom. Naša je želja da sa novom vladom jačamo odnose. Sa naše strane postoji velika spremnost i nikada nije postojao razlog da to ne činimo", napomenuo je šef srpske diplomatije.

Odnosi između Srbije i Crne Gore, kako kaže, nisu tek bilo koji odnosi.

"Mi smo dve države koje imaju i te kakvu trgovinsku razmenu koja je u ozbiljnoj meri u korist Srbije, od 857,3 miliona evra trgovinske razmene u prošloj godini, gotovo 93 odsto – 787,4 miliona je Srbija izvezla u Crnu Goru, to je naš ekonomski interes. Običnim ljudima je više od toga – poreklo, rodbinske, kumovske, rođačke veze, mnogo njih ima nekretnine tamo", naveo je Selaković.

Smatra da je poništavanje odluka iz 1918. imalo za cilj da se stvori legitimni osnov za obračun sa SPC.

"Ako proglasite odluke Podgoričke skupštine i tvrdite da je bila okupatorska, o čemu ne govore istorijske činjenice, onda je to uvod za obračun sa SPC. Drugačije prikazivanje i uloge i delovanja države Srbije, srpske vojske, vlade od 1914-1918. kao kontra onome što naš narod posmatra, nije ono što mi delimo i to nije naš stav", istakao je šef srpske diplomatije.

уторак, 05. децембар 2023.
5° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара