Читај ми!

Vučić: Do kraja decembra imaćemo prve vakcine u našoj zemlji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je zajedno sa Vladom Srbije krenuo u potragu za vakcinama, treba da se na najbrži način nabave najbezbednije vakcine i da se prekine katastrofalni uticaj koji korona ima na život ljudi u Srbiji i na našu ekonomiju.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike, rekao da smo do sada preko Kovaks sistema obezbedili za kraj ove i za narednu godinu milion i osamsto hiljada doza. 

"U ovom trenutku izgleda da će biti reči o Fajzer-Bionteh vakcinama. Pregovaramo i sa kineskim i ruskim parnerima koji bi vakcinu mogli da nabave. Pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo dovoljno vakcina za zdravstveni sektor, ali i vojsku i policiju, čime bismo olakšali njihov posao", kazao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, odmah iza njih dolaze na red najteži bolesnici i naši najstariji građani, pa tek onda sredovečni i mlađa lica.

"U svakom slučaju, daćemo sve od sebe da obezbedimo što je moguće više vakcina i da završio borbu protiv kovida kao jedna od najuspešnijih zemalja u Evropi. Važna poruka za građane je da ćemo pre kraja decembra imati prve vakcine u našoj zemlji", istakao je predsednik. 

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Krizni štab na današnjoj sednici uveste neke nove mere, kao što je zabrana kretanja, Vučić je rekao da "polurešenja i zatvaranje od 6 od 6" samo štete ekonomiji.

Rekao je da će država prihvatiti mere Kriznog štaba i one će, kaže, morati da se poštuju. Dodaje da će morati da se čuva ekonomija i moraće da se radi.

"Pouke iz onog što se dešavalo devedesetih" 

Predsednik Vučić istakao je da je upravo završio sastanak sa ambasadorima Kvinte i EU.

Ističe da je sukob u Nagorno-Karabahu pokazao kako nezamrznuti konflikt, kada ga neko odmrzne, može da eskalira u katastrofu.

"Mi moramo da izvučemo prave pouke iz onoga što se odigralo devedesetih. Našoj deci ne treba da ostavljamo zamrznuti konflikt, već treba da radimo na kompromisnom rešenju. Važno je da radimo sve što možemo da ne ostavljamo taj konflikt našoj deci", kazao je predsednik.

Videlo se, dodaje, da je svet, osim saopštenjima, bio malo zainteresovan da reaguje.

"Videlo se da je drugačija podela karata u svetu i da na kraju krajeva uvek morate da računate na sopstvene snage. Zato će Srbija morati dalje da snaži ekonomski, vojno i na svaki drugi način. Za nas je najvažnija poruka mira, dijaloga i želje da nastavimo razgovore sa Prištinom i da razumemo da je najbolje rešenje koje se postiže dijalogom. Bolje je da ga postignemo ranije nego kasnije. U protivnom može nam se dogoditi nekakav sukob", naveo je Vučić.

"Jedinstveno tržište za veću stopu rasta" 

Kada je reč o uspostavljanju jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu i inicijativi mini-Šengen, Vučić je rekao da bi otvaranje zelenih koridora ka EU značilo brži potok robe, ljudi, kapitala i usluga.

Tu nam, kaže, treba podrška jer bismo tako uvećali stopu rasta na nivo od šest do osam odsto.

"To znači bolji standard za ljude, veće plate i penzije. Imali smo jedinstven politički stav po svim ovim pitanjima (Srbija, Severna Makedonija i Albanija), istupali smo kao blok i čini mi se da su predstavnici najmoćnijih zemalja, pre svih Merkelova i Makron, dobro razumeli tu našu poruku i koliki je to značaj za nas", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je za srpsku ekonomiju problem i to što se pojedine zemlje Evrope ponovo zatvaraju, zbog čega je tražnja manja, pa industrija ne ide brzinom kao u septembru i oktobru.

"To gledamo da nadomestimo investicijama. Obavljamo pregovore sa firmama iz Nemačke i Japana, očekujemo dolazak u prvoj polovini decembra i kamen temeljac za fabriku 'Tojo tajers' u Inđiji", rekao je Vučić. 

"Preko razvojne agencije Srbije potpisali smo 20 ugovora 2020. godine. A ukupno su se investitiri obavezali na ulaganja od 1,7 milijardi evra. Zaposliće 6.815 radnika. To je gotovo dvostruko manje u radnicima, ali dvostruko više u novcu. To znači da kod nas dolaze kompanije tehnološki mnogo savršenije. Mi danas imamo mali problem zapošljavanja ljudi."

Najavio je dalje ulaganje u zdravstvo, pre svega KC Srbije, KC Vojvodine, Dedinje 2, Tiršovu 2 i bolnice.

Rekao je da će Srbija u naredne tri godine biti prva u Evropi po stopi rasta sa oko 3,1 odsto. 

Predsednik je rekao da se nada da će doći do smanjenja trgovinskih barijera između SAD i Evrope, što bi, napominje, mnogo značilo za našu industriju, pre svega čelika.

"Prema projekcijama Svetske banke, Srbija će u naredne tri godine biti prva u Evropi. Prosečan rast u naredne tri godine biće 3,1 odsto u Srbiji, a sledeće dve zemlje, Irska i Litvanija, sa po dva. I to su ogromne razlike u odnosu na Hrvatsku, Rusiju, Švajcarsku, Italiju, Grčku...", napominje Vučić.

Prema njegovim rečima, američki ambasador je danas saopštio da SAD ostaju posvećene sproviđenju Vašingtonskog sporazuma.

Predsednik je napomenuo da "zatvaranje od 6 do 6, ta polurešenja", samo štete ekonomiji, a veliki spas nam neće doneti.

"Mislim da je Krizni štab do sada fantastično radio", naveo je Vučić.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво