Zvanično odblokirano otvaranje poglavlja 26

Hrvatska i Bugarska dale su zvanično "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima sa Srbijom.

Predstavnici Hrvatske i Bugarske u radnoj grupi Saveta EU koja se bavi pitanjima proširenja i zemljama kandidatima danas su i zvanično podršali otvaranje novog poglavalja u pregovorima sa Srbijom.

U pitanju je poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Time je konačno postignut konsenzus svih 28 država članica neophodan za otvaranje novog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU. 

Hrvatska je krajem prošle godine blokirala otvaranje poglavalja 26 iznoseći rezerve u pogledu prava hrvatske manjine kada je reč o obrazovanju na maternjem jeziku u Srbiji.

U međuvremenu, Zagreb je dobio tražena "pojašnjenja" od Evropske komisije i dao političku, a sada i formalnu saglasnost da su ispunjeni uslovi za otvaranje poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije.

Malteško predsedavanje EU već je početkom godine potvrdilo za Tanjug da za februar razmatra organizaciju Međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorilo poglavlje 26.

U diplomatskim krugovima u Briselu kažu da se nova Međuvladina konferencija Srbije i EU planira za kraj februara (27.02.) ili za početak marta.

Očekuje se da bi Srbija tada mogla da otvori više od jednog poglavlja.

Pored sada već potvrđenog poglavlja 26, pominju se i poglavlja 20- preduzetništvo i industrijska politika i 29-carinska unija.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ocenjuju da je plan da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja, čije bi otvaranje trebalo da bude raspoređeno na najmanje tri pristupne konferencije tokom 2017. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво