Vulin: Stav Brisela je iznenađujući

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Aleksandar Vulin kaže za RTS, povodom situacije oko voza koji je juče išao u Kosovsku Mitrovicu, da je veoma čudno da se u EU protive slobodi kretanja za koju su se toliko zalagali i da zato očekuje pojašnjenje Brisela.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da ga je iznenadio stav EU, jer je Brisel garant slobode kretanja.

Sloboda kretanja je jedna od najvažnijih tekovina EU, podsetio je Vulin i ukazao da "sada odjedanput to nije tako kada su Srbi u pitanju".

"Hoće li svaki srpski voz koji inače već 18 godina ide svakog dana iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu, biti zaustavljen dugim cevima", upitao je Vulin.

Portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maja Kocijančič juče se oglasila povodom zahteva kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi voz na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica, i Prištini poručila "da to nije njihov posao".

Vulin je naglasio da su juče poslate specijalne snage mimo Briselskog sporazuma, jer nije moguće da jedinice ROSU dođu na sever KiM, u prostor gde nema ni jednog Albanca.

"Da nije bilo smirene i veoma mudre reakcije predsednika Vlade gospodina Vučića, imali biste krvave sukobe na severu KiM", rekao je Vulin.

Podsetio je da je Vučić rekao nešto "što se nije čulo od 1999. godine, a to je da se nasilje nad Srbima neće tolerisati".

Voz koji je posle 18 godina juče krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen je posle podne u Raški zbog najava pokušaja miniranja pruge na severu KiM.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je da su Albanci i njihove specijalne snage hteli da uhapse mašinovođu i putnike i izazovu sukobe.

Što se tiče zahteva za izručenje bivšeg kosovskog premijera i lidera OVK Ramuša Haradinaja, Vulin ukazuje da bi Haradinaj odavno služio zatvorsku kaznu da je samo pravo dovoljno.

"Nadam se da će francuski sud imati hrabrosti i snage da se bavi isključivo pravom", rekao je ministar.

Uskoro sporazum o socijalnom osiguranju sa Rusijom

Govoreći o novom Sporazumu o penzionom i socijalnom osiguranju, važnom za sve one koji su na privremenom radu u Rusiji, Vulin je potvrdio da će sporazum biti veoma brzo potpisan i da je sve već dogovoreno.

Objasnio je se, zbog nedostatka odogovarajućeg sporazuma, osiguranje srpskim radnicima plaća i u Rusiji i u Srbiji, što srpske radnike čini "skupljim" a preduzeća manje konkurentnim.

Istakao je da će se sporazum odnositi na sve - i ljude koji rade i koji će raditi u Rusiji, ali i na one koji su ranije bili angažovani.

"Ukoliko su imali određeni radni staž koji su stekli u Ruskoj Federaciji, odnosno na teritoriji Republike Srbije za državljane Ruske Federacije, moći će da se pozovu na njega, moći ćemo da ga izračunamo i moći ćemo da ga prihvatimo kao njihov penzioni osnov", objasnio je ministar.

Najavio je i postizanje sporazuma o privremenom zapošljavanju, kojim će procedure biti olakšane, jeftinije, kraće i brže, pa će zapošljavanje biti lakše.

Što se tiče problema sa zaštitom radnika i njihove zarade, Vulin kaže da se to dešava u celom svetu, a ne samo u Rusiji.

Apeluje na radnike da se uvek obrate Ministarstvu rada i da, pre nego što odu, provere da li posrednik ima licencu.

"Mi ne možemo sprečiti nikog da ode turistički, a da zapravo radi", kaže Vulin.

Komentarišući upozorenja da bi Beograd mogao da postane novi Kale zbog migranata koji borave na otvorenom, Vulin je rekao da se sa njima svakodnevno razgovara, ali da oni odbijaju da odu u prihvatne centre.

Njima su ponuđeni i smeštaj i hrana i lekari, a mesta u prihvatnim centrima ima više nego dovoljno, istakao je ministar.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво