Đurić: Sutra sednica Vlade o novim uslovima iz Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će sutra biti održana sednica Vlade Srbije u vezi sa novim uslovima iz Prištine.

Marko Đurić je rekao da je obavestio premijera Aleksandra Vučića o novim uslovima koje je za nastavak dijaloga postavila Priština i najavio da će sutra biti održana sednica Vlade Srbije, posle koje će se Vlada izjasniti o ovom izuzetno važnom pitanju.

"Ako Priština smatra da treba da se razgovara putem uslova i ultimatuma i na druge načine sa kojima se sa Srbijom ne razgovara, i ako zaista nije spremna da na drugi način razgovara, i ako onim što su naveli uslovljavaju nastavak dijaloga, onda to znači da oni odustaju od dijaloga i da neće biti dijaloga", rekao je Đurić.

Situacija je, u svakom slučaju, veoma ozbiljna i javnost će biti informisana o daljim koracima, rekao je Đurić u telefonskoj izjavi iz Londona, u kom je imao niz sastanaka u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova i održao predavanje na Londonskoj školi ekonomije. 

Kako se navodi na portalu Koha, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je dostavila parlamentarnoj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora sa Beogradom.

To su, kako se navodi, "uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu i saradnja na poljima od interesa za obe države".

Kao uslovi se potom navode i "ratna odšteta i garancije Evropske unije da će Srbija priznati Kosovo, uz uslovljavanje ulaska Srbije u EU, onemogućavanje Beograda da spreči učlanjivanje Kosova u različite međunarodne organizacije, uključujući UN, sportske i kulturne organizacije, i na kraju uklanjanje Kosova iz Ustava Srbije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво