Читај ми!

Kazahstan pomaže u zaštiti kulturne baštine na KiM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je saradnja Srbije i Kazahstana veoma dobra i bez otvorenih pitanja, a da posebno ceni činjenicu što ta zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i što je veoma angažovana u podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama u vezi sa južnom pokrajinom. Nikolić pozvao privrednike iz Kazahstana da ulažu u Srbiji.

Tomislav Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom rekao da je od domaćina zatražio da pomogne Srbiji da zaštiti svoju kulturnu baštinu na Kosovu i ne dozvoli da se na protivpravan i anticivilizacijski način srpska kulturna baština uvede u Unesko, kao takozvana kosovska baština, što je on prihvatio, prenosi Tanjug.

"Time bi na mala vrata srpski nacionalni, kulturni i duhovni identitet bio otet i prikazan kao albanski. Ja sam dobio uveravanja da će predsednik Nazarbajev uložiti maksimalne napore da se to ne desi", rekao je Nikolić u Astani.

Izvestio sam predsednika Nazarbajeva, dodao je Nikolić, i o povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije, kao i o činjenici da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Dva predsednika su razgovarala i o bilateralnim odnosima i konstatovali da je saradnja dve zemlje dobra i da nije opterećena otvorenim pitanjima.

"Srbija je opredeljena za razvoj dobrih odnosa, posebno na ekonomskom planu, i izuzetno mi je zadovoljstvo što je kazahstanska strana zvanično otvorila Kancelariju Ambasade u Beogradu", naveo je Nikolić.

Što se tiče ekonomske saradnje, dva predsednika su razgovarala o potrebi što hitnijeg zasedanja Međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju, što je, kako je naveo Nikolić, jedan od najvažnijih uslova da se ona unapredi.

"Za Srbiju je veoma značajan pozitivan signal za bescarinski izvoz automobila 'fijat' iz Republike Srbije u zemlje Evroazijske unije. Dve zemlje imaju značajnu perspektivu za ekonomsku saradnju u oblasti energetike i rudarstva, građevinske operative i oblasti poljoprivrede.

Ohrabrujuća je robna razmena ostvarena u 2014. godini koja je premašila četrnaest miliona dolara. Očekujem da se posle ove zaista veoma uspešne posete taj obim značajno uveća", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je Nazarbajevu pružio uveravanje da je Srbija pravi partner za direktne investicije iz Kazahstana.

Pored izuzetno dobrog geografskog položaja Srbije, investitor može da računa na veoma obrazovanu, stručnu i poštenu radnu snagu, rekao je Nikolić i dodao da je Srbija veoma zainteresovana za unapređenje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Srbija će, prema rečima predsednika Nikolića, nastaviti pružanje pune podrške Kazahstanu u izboru za nestalnog člana Saveta bezbednosti UN za period od 2017. do 2018. godine.

"Želeo bih da podvučem da Srbija ne meri svoja prijateljstva obimom materijalne razmene, što je dokazala pružajući pomoć prijateljima širom sveta kad im je bilo najteže. Kazahstan je dokazao da je pravi prijatelj naše zemlje tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju tokom maja prošle godine. Mi smo veoma zahvalni na pomoći i to nikada nećemo zaboraviti", rekao je Nikolić.

Još jednom je zahvalio Nazarbajevu na principijelnom stavu u vezi sa Kosovom i Metohijom i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

"Srbija ostaje dosledna u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali daje punu podršku i drugim integracionim procesima kao što je Evroazijska unija. Saradnja zemalja koje su geografski, ekonomski i ideološki bliske služi na dobrobit naroda i država", zaključio je Nikolić.

Privredni forum u Kazahstanu

Predsednik Nikolić ocenio je da su politički odnosi Srbije i Kazahstana tradicionalno odlični, te istakao da je njegova želja da dve države na temelju prijateljstva razvijaju intenzivnu ekonomsku saradnju koja će biti od uzajamne koristi.

Govoreći na privrednom forumu u Kazahstanu, Nikolić je poručio da je Srbija učinila sve da stvori stbilno predvidivo ekonomsko okruženje u kome su pravila u skladu sa evropskim standardima, znaju se unapred, važe jednako za sve i ne menjaju se, pa se nadam da ćete i vi naći svoje mesto u našoj ekonomiji.

"Srbija je danas veliko gradilište. U kratkom vremenskom periodu uspeli smo da redefinišemo strateške ciljeve i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje", kazao je predsednik i istakao da je u toku realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma.

Ti projekti su, istakao je, trenutno zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja. "Pozivam vas da i vi uzmete učešće u njima", rekao je Nikolić..

Predsednik je istakao da su prednosti Srbije u odnosu na druge zemlje slobodna tržišta širom sveta, visokoobrazovana i veoma kvalifikovana radna snaga, odličan geografski položaj, podsticajna poreska politika i dobra zakonska regulativa.

"Dođite u Srbiju. Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji. Moj kabinet i vlada Srbije su vam na raspolaganju. Učinićemo sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i profitabilne", rekao je Nikolić.

Važni segmenti privreda Srbije i Kazahstana su u velikoj meri komplementarni, rekao je Nikolić i dodao da jedni drugima zaista možemo da koristimo i iznad svega, dodao je, jedni od drugih možemo dosta da naučimo.

"Danas ste imali priliku da upoznate predstavnike preko trideset srpskih privrednih društava, mahom delegate građevinske industrije u Srbiji. Neke od kompanija već uveliko uspešno posluju na kazahstanskom tržištu i u tom smislu su bili podsticaj i drugim kompanijama da danas dođu i prikažu svoje kapacitete u najboljem svetlu", naveo je predsednik.

Njegova želja je, kazao je, da se istaknu sve prednosti naše specijalizovane radne snage, inženjeringa i građevinskih proizvoda i da se srpska građevinska operativa uključi u realizaciju što više kazahstanskih projekata.

"Upoznali ste, takođe i predstavnike naučnih instituta i kompanija iz oblasti poljoprivrede. Poznato je da koristim svaku priliku da istaknem značaj razvoja poljoprivrede i verujem da će samo u budućnosti proizvođači hrane biti oni koji su danas vizionari", rekao je Nikolić.

Predsednik je istakao da srpska strana može da ponudi mnogo: stručne kadrove sa ogromnim znanjem i iskustvom, značajne kapacitete za razvoj i proizvodnju vrhunskog semenskog i sadnog materijala i savremene tehnologije za obradu i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Uz primenu ovih tehnologija, kazao je, Kazahstan bi, po nekim procenama, u srednjem roku mogao da udvostruči proizvodnju žitarica.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović izjavio je na poslovnom forumu da mogućnost za saradnju sa tom zemljom postoji i u oblasti energetike, pre svega korišćenju obnovljivih izvora energije, ali i u metalurgiji, mašinogradnji i brodogradnji, saopšteno je iz PKS.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво