Читај ми!

Nikolić: Sprečeno bacanje ljage na ceo srpski narod

Vetom Rusije u Savetu bezbednosti UN sprečeno je bacanje ljage na ceo srpski narod, a Moskva je pokazala da je pravi i iskreni prijatelj, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom ruskog veta na predlog rezolucije o Srebrenici izjavio da je danas veliki dan za Srbiju.

"Ne samo zato što je sprečeno bacanje ljage na ceo srpski narod, u pokušaju da se proglasi genocidnim, već zato što je danas Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskreni prijatelj, prijatelj koji zna da ceni prave vrednosti i koji dobro dobrim vraća", navodi se u saopštenju Kabineta predsednika.

Ističe se da nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe zato što su stvarno počinili genocid, već zato što Srbi nisu pristali na ucene i ultimatume – "zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu".

Ukazuje se da se u Srebrenici desio užasan zločin koji je osudila cela Srbija.

"Zločini su se desili tokom ratnih dešavanja devedesetih i pojedinci ili grupe pojedinaca su u njemu činile zločine. Muslimanske snage Bosne i džihadisti hladnokrvno su ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica. Sravnjeno je sa zemljom 39 sela u tom području", navodi se u saopštenju.

Kabinet predsednika saopštava da je rezolucija koju je predložila Velika Britanija imala samo jedan cilj – da srpski narod bude osuđen za jedini genocid svetskih razmera.

"Paradoksalan je pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog sveta žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga odrekavši se sopstvene državnosti, bude označen kao genocidan", piše u saopštenju.

Ističe se da Srbija ne bi bila ogorčena čak ni da je takva odluka bila doneta. "Srbija ne bi bila ogorčena niti bi se svetila i mrzela. Te osobine, jednostavno, nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi", navodi se.

Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i snaženju prijateljstava širom sveta, zaključuje se u saopštenju Kabineta predsednika.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво