"Inđijska inicijativa" DS-a protiv nasilja

Vlada u senci Demokratske stranke usvojila je "Inđijsku inicijativu - zaustavimo nasilje", a lider stranke Bojan Pajtić ponovio je optužbe da je vlast odgovorna za rast nasilja i za "prelivanje" nasilja iz političkog života na ulice, u škole i lokalne samouprave.

Na konferenciji za novinare u Inđiji Bojan Pajtić je rekao da su svi "videli batinaške odrede na delu u Zaječaru, Majdanpeku, Vrbasu, Odžacima i Inđiji", te da je "nasilje u državi koja pretenduje da bude u Evropskoj uniji neprihvatljivo", prenosi Tanjug.

Prema Pajtiću, u Srbiji ne postoji pravo na različitost, javnu raspravu i drugačije mišljenje, a svako ko se usudi da kaže svoje mišljenje koje nije u skladu sa stavom premijera Aleksandra Vučića biva, tvrdi lider DS-a, proglašen kriminalcem.

Pajtić je zatražio od premijera i lidera SNS-a da "unutarstranačke konflikte o predsedničkim kandidatima ne preliva na srpsko društvo" i da ne proglašava ombudsmana Sašu Jankovića za kandidata opozicije za predsednika države.

Takođe je zatražio od vlade da zaštiti ombudsmana, jer je to "posao vlasti, a ne građana".

Rekao je da premijer Aleksandar Vučić mora da poštuje ulogu medija i nezavisnih organa - da iznose kritike i sugestije i da imaju "kičmu" i integritet.

Lider DS-a je rekao da je Inđijska inicijativa upućena državnim institucijama, građanima i međunarodnim institucijama, koje je pozvao da "prekinu sa ćutanjem".

"Sloboda se, nažalost, u Srbiji mora ponovo osvajati", rekao je Pajtić i pozvao građane da učestvuju na mitingu koji ta stranka organizuje u Beogradu.

Pajtić je takođe pozdravio inicijativu Evropskog parlamenta da se formira misija koja će doći u Srbiju i baviti se ljudskim pravima, medijima i nezavisnim telima, što je, kako ono što je predložio DS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво