Đakovica, srpske kuće na udaru opštine

U blizini Srpske pravoslavne crkve u Đakovici ruše se dve kuće čiji su vlasnici Srbi. Odluku o rušenju su donele opštinske vlasti, procenivši da se radi o rizičnim objektima, koji bi urušavanjem, mogli da ugroze ljudske živote. Vlasnicima kuća, rešenja o rušenju nisu uručena.

Vlasnici imanja na kojima su opštinske vlasti počele rušenje dve kuće, od 1999. godine ne žive u Đakovici. Radi se o porodici Stanka Stefić, raseljenoj u centralnoj Srbiji. Po proceni opštinskih vlasti, njihova kuća, zbog starosti, bila rizična po okolinu.

Predsednica opštine Đakovica Mimoza Kusari rekla je da su imali javno obaveštenje, takođe su pitali ministarstvo i informisali Unmik i pošto se niko nije javio počeli su sa inicijativom.

Na pitanje, da li je opštinska vlast trebalo da sačeka stav vlasnika o odluci o rušenju, Mimoza Kusari je odgovorila da su tako radili i sa albanskim projektima.

"Kad nemamo nikakvu informaciju od vlasnika i kad objekat ugrožava javnu bezbednost, onda je opština dužna da nešto preduzme", kaže Kusari.

Odluka o rušenju doneta je prošlog meseca. Vlasnici su imali pravo da se žale, ali za odluku nisu znali, jer im rešenje nije uručeno. U odluci stoji da žalba ne može da spreči rušenje, te da su vlasnici objekta dužni da snose troškove rušenja.

"Pre toga srušena je crkva Uspenja presvete bogorodice, 2004. Pa je srušena crkva u samom centru, sve crkve u Đakovici su porušene, sve kuće su uništene. Što je najgore, ko uništava naše kuće, oni koji su okupirali naše kuće, u srpskoj ulici", rekao je predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, Đokica Stanojević.

Stanojević kaže da rušenje kuća neće da onespokoji sve Srbe koji u Đakovicu žele da se vrate. Reagovali su i u Ministarstvu za povratak u kosovskoj vladi.

"Ono što se desilo juče u Đakovici za mene je akt uperen protiv procesa povratka. Mi se ovde trudimo da kao institucija gradimo nešto, dok sa druge strane postoje one institucije koje ruše", rekao je Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice.

Raseljeni Srbi iz Đakovice su pre mesec i po dana pokušali da obiđu crkvu u ovom gradu. Zbog nebezbednosti policija ih je vratila. Kada su poslednji put bili u Đakovici polupan im je autobus.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво