Ekspoze Aleksandra Vučića

Aleksandar Vučić predstavio je ekpoze pred poslanicima u parlamentu. Kako je rekao, ekspoze sadrži, ne samo pravce politike, već prvi put temeljan i ozbiljan program rada vlade.

Prvi i najvažniji cilj je da transformišemo ekonomiju, jer je to jedini način da dostignemo bolji standard na duži period, rekao je Aleksandar Vučić pred poslanicima na posebnoj sednici Skupštine Srbije, navodeći da je dve trećine ekspozea posvećeno ekonomiji.

Reforma ekonomije kroz set reformskih zakona, jačanje privatnog sektora i konsolidacija budžeta su tri velika zadatka nove vlade Srbije, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je program rada vlade predstavljen mnogim domaćim i inostranim stručnjacima, koji su procenili da on jeste temelj na kojem Srbija može da postane najprivlačnija ekonomija u regionu.

"Ovo je program za oporavak ekonomije i nacije", podvukao je Vučić. "Preuzimam punu odgovornost za sve odluke buduće vlade, prvi ću snositi posledice", rekao je Vučić i dodao da danas ne bi stajao pred poslanicima da nije uveren da su ciljevi koje je izneo - ostvarljivi.

Vučić je najavio, u okviru reformske politike, niz konkretnih mera, kao i rokove za njihovo sprovođenje. Među najavljenim merama su donošenje "najopsežnijeg i najmodernijeg" paketa reformskih zakona.

Ti zakoni će, rekao je Vučić, tokom prve nedelje biti u skupštinskoj raspravi.

"Zamolio sam Maju Gojković da do 15. juna taj prvi deo ekonomskog paketa bude usvojen", preneo je Vučić i dodao, obraćajući se poslanicima: "Zamolio bih vas da zasedate dan i noć i vikendima kako bismo pokazali narodu da smo ozbiljni. Ješćete, spavati i umivati se u ovoj Skupštini, ali do 15. jula reformski zakoni će biti usvojeni".

"To će biti prva faza", precizirao je Vučić i dodao da planira i rebalans budžeta do kraja juna.

Najavio je smanjenje plata u javnom sektoru za 10 odsto i ukidanje solidarnog poreza.

Smanjenje troškova za službena vozila, reprezentacije, dnevnica i smanjenje podsticaja za sportske klubove, takođe su meru merama nove vlade.

Deficit bi do kraja 2017. godine trebalo da bude na nivou od tri do četiri odsto.
Borba protiv sive ekonomije i bolji poreski obuhvat su takođe do ekonomske politike koju je najavio.

Svi ekonomski eksperti i sve međunarodne finansijske institucije, posebno MMF, insistiraju na smanjenu penzija, ali nećemo to učiniti sve dok ne uradimo sve što se može da pokušamo da smanjimo deficit drugim sredstvima i metodama, kazao je mandatar Vučić.

"Lazar Krstić i Kori Udovički i MMF u pravu što se tiče brojeva, ali ja verujem u našu veliku snagu. Morali bismo da ih smanjimo 25 do 30 odsto koliko su neekonomski povećane. Do oktobra nećemo ni razgovarati o tome. U cilju jačanja u prvih sto dana intenziviraćemo aktivno na zaključenju angažmana sa MMF i mislim da će on biti zaključen", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić kaže da će fokus reforme državne uprave i lokalne samouprave biti na redefinisanju broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, jačanju kapaciteta državnih službenika i podizanju njihove odgovornosti, kao i uvođenje odgovornosti samouprava za kvalitet sopstvenih odluka.

Istakao da će biti uspostavljena obavezna edukacija i usavršavanje državnih službenika na svim nivoima, kao i kriterijumi za njihovo zapošljavanje i napredovanje u državnoj službi.

On je dodao da će državna administracija postati podrška, a ne prepreka investitorima i privatnicima, i da će tome umnogome doprineti agresivno uvođenje elektronske uprave.

Vučić je rekao da lokalne samouprave moraju da preuzmi i veću odgovornost za kvalitet svojih odluka i razvoj koji iz njih proističe, jer sada, u mnogim opštinama, ima nedomaćinskog ponašanja.

Privatizacija javnih preduzeća

Novi premijer je pred poslanicima najavio da će većina preduzeća u državnom vlasništvu biti privatizovana, uključujući i "Telekom" i "Elektroprivredu Srbije".

Vučić je najavio početak privatizacije "Telekoma" u prvih 100 dana vlade, kao i da bi u EPS do kraja sledeće godine mogao da uđe manjinski partner. "Na taj način bi se povećala vrednost EPS-a, za slučaj da se odlučimo da je prodamo na berzi, što bi moglo da se desi 2016. godine", rekao je Vučić.  

Kada su u pitanju "Železnice Srbije", budući premijer je kazao da deo preduzeća koji se bavi prevozom robe treba privatizovati, ali da će prevoz putnika ostati u državnom vlasništvu.

Za državno preduzeće "Lutrija Srbije", Vučić je kazao da već postoje strani partneri koji su zainteresovani da kupe licencu za organizovanje igara na sreću, od koje bi se inkasirao dobitak od 100 miliona evra.

Govoreći o "Srbijagasu", podvukao je da za loše rezultate te kompanije nije krivo samo loše rukovođenje, već i objektivne okolnosti poputu cene gasa i nenapativih potraživanja.

"Pod hitno treba izvršiti restrukturiranje Srbijagasa kako bi mogla da postane profitabilna kompanija", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, RTB "Bor" je najvrednija kompanija u istočnoj Srbiji, ali ima problem lošeg menadžemta.

Do sredine godine trebalo bi da počne privatizacija "Dunav osiguranja", kao i početak rešavanje problema banaka u državnom vlasništvu, za koji očekuje da se završi do kraja godine, rekao je Vučić.

Najavio je i završetak restrukturiranja 153 društvena preduzeća kao i razrešenje situacije u "Železari Smederevo" i kompaniji "Simpo", čije je poslovanje očenio kao "neodrživo".

Vučić je izjavio da će projekat "Beograd na vodi" podići građevinsku industriju u celoj Srbiji i poručio da će taj projekat moći da se izjalovi samo ako ga sami upropastimo neradom, korupcijom ili pogrešnim i namernim lošim činjenjem.

Vučić je rekao i da će građani Srbije uskoro moći da vide kako će izgledati nekadašnja zgrada Geozavoda u Beogradu, koju investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata renoviraju, a koja će služiti kao "pokazna soba" za "Beograd na vodi".

Vučić je, takođe, rekao da će infrastrukturni projekti biti realizovani iz koncesija, a ne kredita, i najavio da će u roku od četiri godine biti završen auto-put Beograd-Crna Gora od 270 kilometara.

"To bi za nas bio nedvosmisleno veliki uspeh i ogroman rezultat", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Obrazovanje na prvom mestu

Za vladu će reforma obrazovnog sistema biti važan segment rada, a obrazovanje će joj biti na prvom mestu, rekao je pred poslanicima Vučić, dodajući da je "znanje temelj od kojeg krećemo da gradimo zajedničku kuću Srbiju, bolju Srbiju".

Zbog takvog sistema obrazovanja, koji je označio kao "sistem prošlosti", Vučić je upozorio da nam deca izlaze iz škole nespremna za svet i iskušenja koja ih čekaju, a profesori moraju da ih dodatno obrazuju.

Najveći broj zanimanja kojima se ljudi bave ranije nije postojao, dodao je, te zbog toga stalno učenje i profesionalno usavršavanje postaje obaveza. "Niko ne može očekivati da obrazovanje bude jednosmerna ulica", ocenio je, ukazujući da je školama potrebna veća autonomija u radu, nastavnicima takođe.

S obzirom na glomazan i krut obrazovni sistem, kakav je sada, Vučić je najavio reforme kojima će čak i ministru prosvete i nauke biti "ukinute" neke nepotrebne ingerencije, recimo za ekskurzije, roditeljske savete, ali da će, s druge strane, biti zaustavljen trend poklanjanja ocena i davanja ispita bez učenja.

"Veliki broj vukovaca nije pohvala", smatra Vučić.

I u domenu visokog obrazovanja biće reformi, kako bi se visokškolskim ustanovama vratio kvalitet, a fakultetima sistemom akreditacija vratili stručnjaci, dodao je Vučić.

Novi premijer je najavio da će u ovoj godini biti izrađena Nacionalna strategija za mlade u periodu od 2015. do 2025. godine sa akcionom planom za njeno sprovođenje u skladu sa inicijativama i okvirom omladinske politike na nivou Evropske unije.

Rekao je da će prilikom izrade ovog strateškog dokumenta, naglasak biti stavljen na smanjenje nazaposlenosti, podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja, uz odgovarajuće olakšice i finansijsku podršku početnicima.

On je istakao da je neophodno ulagati u mlade, stvarati im uslove za odgovarajući posao, stanovanje van roditeljskog doma i zasnivanje porodice.

Znanje najveći kapital

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić značajan deo ekspozea posvetio je potrebi reafirmacije osnovnih vrednosti, jer su, rekao je, samo u drugačijem vrednosnom sistemu mogući oporavak ekonomije i modernizacija Srbije.

"Navikli smo da se žalimo od ujutru i čekamo da nam nešto padne s neba" - to je model ponašanja građana u društvu u kojem je vlast vodila politiku populizma i prevare i donosila odluke sračunate na to da političari budu omiljeni i voljeni.

Decu moramo učiti da se sve postiže pre svega radom: "Inicijativa, individualnost i ideje su vrednosti koje moramo stimulisati", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je cilj vlade da prednost u ovoj zemlji dobiju oni koji mogu radom da poprave svoj položaj i da radom doprinesu društvu, a ne partijskom knjižicom. Za to je, kako je naglasio, neophodna promena mentaliteta i razmišljanja građana.

"Znanje je najveći kapital, a država će podržati one koji pokažu inicijativu, znanje i ideje. Želimo da pomognemo mladima da priušte sebi dom", poručio je Vučić.

Vučić je podvukao da želi da pokaže da je ova vlada sposobna i zdrava da stvori uslove za bolji život. Ključne reči za to biće, kako kaže, promene i modernizacija.

"Modernizacija će biti ključna reč naredne decenije, bez obzira da li je reč o odnosu sa EU, zdravstvu ili ekonomiji. Nije dovoljan samo ekonomski oporavak ako izostane kulturni, društveni", naveo je mandatar.

Vučić je, navodeći da je spreman da prihvati sav teret reformi, citirao nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera: "Nemam strah od modernizacije. Jedini strah imam od mogućnosti da u budućnosti ne budu sprovedene reforme".

Ističući da mu je želja da Srbija svojim razvojem u narednim godinama postane lider regiona, dodao je da je prvo obećanje nove vlade da će raditi odgovorno i pošteno.

"Ovo je moje prvo obećanje vama. Sve dok sam predsednik vlade delaćemo odgovorno i pošteno. Nećemo trositi više nego što imamo, borićemo se protiv lopovluka i organizovanog kriminala", poručio je Vučić.

Efikasnije sudstvo cilj reforme pravosuđa

Novi premijer je rekao da je cilj reforme pravosuđa stvaranje uslova za efikasno vođenje sudskog postupka, jačanje kapaciteta nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanje državnih organa koji učestvuju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vučić je istakao da će biti sprovedene temeljne promene kako bi se rešili postojeći problemi u srpskom pravosuđu i ujednačila sudska praksa.

"U tu svrhu biće organizovano sertifikaciono telo i kao obavezujuće uvešće se objavljivanje sudskih oblika u sveobuhvatnim i lakodostupnim elektronskim bazama zajedno sa propisima i sudskim statistikama", rekao je Vučić.

Uvođenje novih i usavršavanje postojećih pravosudnih profesija, kako je rekao, biće jedan od prioriteta delovanja Ministarstva pravde, dodavši da je primena Zakona o javnom beležništvu, u septembru, povećati pravnu sigurnost i efikasnost u obavljanju pravnih poslova.

"Sud treba rasteretiti svih pratećih poslova kako bi njegov apsolutni prioritet postalo suđenje u kojima će građani u razumnom roku doći do sudske odluke", rekao je Vučić i oceno da je unapređenje stručnosti nosilaca i pomoćnika pravosudnih funkcija preduslov uspešnog pravosuđa.

Kada je reč o ulozi pravosuđa u borbi protiv korupcije Vučić je istakao da je pred novom vladom prvenstveno veliki projekat osavremenjivanja krivično-pravnog sistema.

Medijski zakoni do leta

Vučić je najavio da će do leta biti donet set medijskih zakona sa ciljem da država izađe iz medija, koji će biti temelj za slobodu medija i govora i efikasno informisanje građana.

"Želim da sve buduće ocene o slobodi medija u Srbiji glase i imaju samo jednu dimenziju - informisanje je slobodno", rekao je Vučić u Skupštini.

Naveo je da će i oblast javnih servisa biti uređena tako da funkcionišu po najvišim standardima i da budu "lokomotiva slobodnog novinarstva" ali i da više nego sada emituju kulturne i obrazovne programe.

"Želimo da omogućimo istinsku samostalnost javnim servisima", rekao je Vučić.

On je naglasio da će vlada biti posvećena istraživanju ubistava novinara i poručio da novinari u Srbiji moraju osećati da mogu "slobodno da krstare i istražuju šta god požele bez bilo kakve bojazni".

Pet uspeha prethodne vlade

Aleksandar Vučić je ocenio da je prethodna vlada bila uspešna, da je uspela da se odvoji od tajkuna, započne borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, pregovore o članstvu u EU, razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Prvi put Srbijom vladaju oni koje je narod izabrao, a ne tajkuni, i tako će biti ubuduće", poručio je Vučić.

Drugi uspeh, rekao je Vučić, jeste borba protiv organizovanog kirminala i korupcije, za šta je uslov bio donošenje Zakona o javnim nabavkama, čiji se rezultati danas vide.

Prema njegovim rečima treći uspeh prethodne vlade jeste početak pregovora o članstvu u EU.

Vučić je ocenio da EU nije idealna zajednica, ali da je to najbolje mesto u kojem u ovom trenutku Srbija može da bude, dodavši da će pregovori sa tom zajednicom biti nastavljeni u dobroj meri i da će do kraja mandata nove vlade oni biti privedeni kraju.

"Ako budemo vredno radili verujem da Srbija do kraja ove decenije može da postane član EU", rekao je Vučić.

Početak procesa normalizacije odnosa sa Prištinom predstavlja četvrti uspeh prethodne vlade, ocenio Vučić, i naglasio da će lično zastupati Srbiju u pregovorima sa Prištinom, ali i u pregovorima sa EU.

Naša peta pobeda, dodao je Vučić, jeste što se Srbiji ponovo veruje u inostranstvu i što smo povratili međunarodni kredibilitet, i zato što znaju da ćemo da uradimo ono što kažemo.

Poruka ministrima

Na kraju izlaganja, Vučić je poručio budućim ministrima da rade u korist građana, jer "nisu u pitanju samo naši već i životi budućih generacija".

"Nadam se da ćemo za četiri godine stajati u ovoj sali i biti ponosni na ono što smo uradili", rekao je budući premijer i ponovio imena budućih ministara.

Obrazlažući predlog ministara, Vučić im je poručio da od danas imaju izuzetnu priliku i čast da služe svojoj zemlji, ali da ta čast nosi i odgovornost, naročito u situaciji u kojoj se zemlja nalazi, a u kojoj je, što se videlo iz ekspozea, "vladi namenjeno da pomera planine".

"Članovi mog kabineta moraće da se usaglase, da znaju da rade zajedno, nema više feuda političkih stranaka, gotovo je s tom praksom", naveo je Vučić.

Ministri će svakih šest meseci morati da podnose izveštaj o svom radu, najavio je Vučić i dodao da neće biti velike buke u slučaju rekonstrukcije, jer će se za one koji ne rade dobro naći drugo, bolje rešenje. 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 23. фебруар 2024.
15° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво