Читај ми!

Kompromisno rešenje za sednicu u Mitrovici

Konstitutivna sednica sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije trebalo bi da bude održana danas u Severnoj Mitrovici. Postignuto je kompromisno rešenje sa međunarodnom zajednicom i Prištinom, kojim se neće dirati u statusnu neutralnost.

U Severnoj Mitrovici trebalo bi danas da bude održana konstitutivna sednica sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Postignuto je kompromisno rešenje sa međunarodnom zajednicom i Prištinom, kojim se neće dirati u statusnu neutralnost.

Odvojene sednice biće održane u popodnevnim časovima.

Od ishoda današnjeg razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za Kosovo Samuelom Žbogarom zavisi da li će i kada biti održane konstitutivne sednice četiri skupština opština na severu Kosova, javlja Beta.

Četiri gradonačelnika, kao i šefovi odborničkih grupa u lokalnim parlamentima sastali su se sa Žbogarom, očekujući objašnjenje dogovorenog u Briselu.

Nakon sastanka, koji je trajao oko pola sata, Žbogar nije želeo da daje izjave za medije, osim što je na pitanja da li će konsultacije biti nastavljene kratko odgovorio: "Verovatno".

Sastanak je počeo u 14.30 u zgradi Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, a održan je iza zatvorenih vrata.

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović rekao je da bi Žbogar trebalo da objasni šta je dogovoreno u Briselu i da li je to za srpsku stranu prihvatljivo rešenje.

"Za mene ostaje jedino prihvatljivo statusno neutralno polaganje zakletve i potpisivanje odluke o preuzimanju dužnosti, a to podrazumeva da na dokumentima ne bude nikakvog obeležja", rekao je Jablanović za Betu.

Predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je da će danas biti održane svečane sednice.

"Danas će biti održane svečane sednice za četiri opštine na Severu. Kao i obično, ni po njihovom, ali ne baš sasvim po našem zahtevu", napisao je Ivanović na svom Tviter nalogu.

Predsednik republičkog parlamenta Nebojša Stefanović kaže da je suština da konstitutivne sednice opština na severu Kosmeta budu održane i da se formira ZSO, koja će "garantovati Srbima ona prava za koja smo se borili".

"Treba da radimo na tome da sve protekne u najboljem redu i suština je da te sednice budu održane - što je za nas važno", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini.

Zajednička konstitutivna sednica četiri opštine sa severa Kosova ponovo je juče odložena, kako bi se sačekao dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o uslovima održavanja. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво