Gašić: Zaustavljeno propadanje Kruševca

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić kaže da je zaustavljano propadanje tog grada i uz zapošljavanje kao prioritet najavljuje mnogo mukotrpnog rada.

Uspeli smo ono za šta su mnogi mislili da je nemoguće, a to je zaustavljanje propadanja Kruševca, istakao je gradonačelnik Bratislav Gašić, dodajući da ih očekuje mnogo mukotrpnog rada, ali da će prioritet svakako biti na zapošljavanju.

Napominjujući da su u 2013. godini stabilizovane javne finansije, Gašić je naglasio da Kruševac više nikom ne duguje, ni javnim preduzećima, ni izvođačima radova, da su plate koje su nekada kasnije više od mesec dana sada redovne, a nivo investicija je tri i po puta veći zahvaljujući tome što je uveden red.

"Investicije u Kruševcu u prethodnih sedam godina nisu prelazile 200 miliona dinara, a 2013. dostigle su iznos koji je gotovo četvorostruko veći", objašnajva Gašić u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, sa umanjenim sredstvima i promenom zakona o finansiranju lokalnih samouprava sada ima 500 miliona dinara više izvornih prihoda u budžetu.

"Zatekli smo budžet od 2,4 milijarde dinara i u prvoj godini, kada smo preuzeli odgovornost, povećali smo ga na 3,05 milijarde dinara", rekao je Gašić.

Gašić objašnjava da je u prethodne četiri godine mali broj vlasnika privremenih objekata plaćao nadoknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i zakup za kioske zbog enormnih iznosa, da sada iznose 3.000 dinara mesečno i da je sa vlasnicima dogovoreno da se kroz reprogram plati i stari dug.

"Oni su to prihvatili i sada redovno plaćaju svoje obaveze", napominje on i dodaje su izvorni prihodi povećani i tako što je uveden red u urbanističkoj oblasti, uknjiženi su bilbordi, nadogradnje, a 16.500 predmeta nelegalizovanih objekata se sada nalazi u proceduri.

Za sledeću godinu planira se budžet od 2,9 milijardi dinara, a nivo investicija 803 miliona dinara, kaže prvi čovek Kruševca.

Osim izgradnje autoputa, u 2014. godini, uz pomoć Vlade Srbije biće izgrađene četiri trake prema Brusu, Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda ( investicija od 24 miliona evra), nastavljena gasifikacija (31 milion evra), a prioritet biće zapošljavanje i nova radna mesta jer, kako je rekao Gašić, Kruševac mora biti privredni grad.

Podsećajući da je lošom privatizacijom u prethodnih 12 godina "uništeno sve u Kruševcu", Gašić je istakao da su jedini svetli primeri privatizacija "Merime" koju je kupila kompanija "Henkel", "Duropak", "Kuper tajers" i jednim delom vinarija Rubin.

Sledeće godine, kako je najavljeno, kompanija Henkel investiraće oko 40 miliona evra u Kruševac i otvoriće oko 100 novih radnih mesta, a Kuper tajers, izgradnjom nove fabrike, zaposliće 138 novih radnika.

Sačuvati industriju

Za korporaciju "Trajal", u kojoj je nedavno raskinut kupoprodajni ugovor sa bugrskim "Brikelom", već su zaintresovane poljska, turska i ruska kompanija, najavljuje Gašić, ali dodaje da će pre nove privatizacije, kroz ličnu kartu, biti sagledano stanje u tom preduzeću.

Prioritet je sačuvati 1.620 radnika i nastavak procesa proizvodnje", ističe Gašić.

Iako su u Fabrici ulja i konfekciji "Zvezda" radnici uzeli socijalni program, plan je da se, korak po korak, ponovo pokrene proizvodnja i uposli 50, odnosno, stotinak radnika.

"Ako uspemo sa Južnom Bačkom da dogovorimo preuzimanje Fabrike ulja to znači da ćemo i poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da dobiju seme, đubrivo i da na svojim parcelama uzgajaju sunockret", ističe gradonačelnik Kruševca.

Očekuje nas mnogo mukotrpnog rada, ali prioritet će svakako biti na zapošljavanju, zaključio je Gašić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво