Читај ми!

Ugričić: Bezočna optužba

Smenjeni upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić kaže da žali zbog toga što odlazi "bezočno optužen" da je podržavao nešto protiv čega se celog života borio. Medijski linč izveden je u tabloidima, ističe Ugričić.

Sreten Ugričić, smenjeni upravnik Narodne bibilioteke Srbije kaže da ne žali zbog toga što više nije prvi čovek te ustanove, već zbog toga što odlazi "bezočno optužen" da je podržavao nešto protiv čega se celog života borio.

"Ceo medijski linč izveden je u tabloidnoj štampi, pre svega listu Pres, dok su ostali mediji uglavnom samo prenosili informacije o celom slučaju", kaže Ugričić.

Istovremeno, ministar policije Ivica Dačić optužio je predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića da podržava ubice i teroriste.

Dan nakon što je smenjen sa funkcije Ugričić je rekao da će "za gnusna podmetanja da podržavam terorizam i nasilje pred sudom odgovarati list Pres koji me je direktno otpužio na naslovnoj stani".

Ugričić je smenjen zbog potpisivanja pisma podrške koju je Forum pisaca pružio crnogorskom piscu i savetniku predsednika Skupštine Crne Gore, Andreju Nikolaidisu.

Oni su reagovali na proteste iz Srbije zbog Nikolaidisovog teksta u kojem je naveo da bi bio "civilizacijski iskorak" da je bio aktiviran eksploziv pronađen u banjalučkoj hali "Borik", u kojoj je obeležena godišnjica Republike Srpske, u prisustvu državnog i crkvenog vrha iz Srbije.

Ugričić žali zbog toga što je jednim neopreznim potpisom, za koji je "verovao da predstavlja podršku slobodi govora i čitalačkom pravu da se bez prethodnog falsifikovanja tumači bilo koji tekst", ušao u surovu sferu dnevne politike i tabloidnih medija.

"Nadam se, i to mi je u ovom trenutku najvažnije, da će do javnosti dopreti istina da nikada nisam i nikada ne bih podržao bilo kakav teroristički akt, da su moja uverenja slobodarska i demokratska, suprotna svakom ekstremizmu i nasilju", naveo je Ugričić.

"Nadao sam se da su zauvek ostala iza nas vremena kada ministar policije šalje poternice za nepodobnim intelektualcima i smenjuje rukovodioca bilo koje kulturne ustanove po kratkom postupku, ne obazirući se na nadležnog ministra kulture i evidentna dostignuća institucije", ističe Ugričić.

Ugričić je rekao da se boji da je naše društvo zakoračilo u stanje ogoljenog straha od izgovorene reči i javno iskazanog mišljenja, u stanje strepnje pred neizvesnostima koje dezorjentisani političari i njihovi mediji šire iz dana u dan.

"Ovo što se meni desilo bezobzirnom efikasnošću u roku od samo 72 sata nažalost je najkonkretnija potvrda da su te zebnje opravdane", navodi se u izjavi Ugričića dostavljenoj medijima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво