Читај ми!

Dogovor Del Ponteove i Đinđića o izručenju Miloševića

Ako je verovati bivšoj tužiteljki Haškog tribunala, sudbina Slobodana Milošević zapečaćena je u Luganu skoro godinu dana pre njegovog formalnog prebacivanja u Hag.

Dve decenije posle izručenja bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Haškom tribunalu i jednako toliko dugih i neproduktivnih polemika "da li je tako moralo biti", i dalje je jednako intrigantna priča koju sam, kao izveštač iz Haga, objavio u kragujevačkoj Svetlosti i NIN-u krajem decembra 2003. godine.

Taj "detalj" verovatno može delimično pomoći i razumevanju kako je trasirana maršruta od heliodroma na Banjici preko američke baze "Orao" kod Tuzle i holandskog vojnog aerodorma u Ajndhovenu do noćnog sletanja helikoptera u krug zatvora u Sheveningenu (Miloševiću se zvanično kao datum dolaska u Hag vodi 29, a ne 28. jun, kako se obično misli).

U jednoj od pauza suđenja, kada se "ne događa ništa", u Pres-centru Tribunala razgovarao sam sa kolegama iz agencije Sensa o načinu rada MKSJ i u jednom trenutku oni su mi rekli da je Miloševićeva predaja dogovorena sa DOS-om još pre njegovog pada. Na moje skeptično: ma hajde, usledio je efikasan odgovor – dobio sam na ruke, mesec dana star, transkrip izjave Karle del Ponte za TV produkciju agencije Sensa.

Glavna tužiteljka MKSJ obelodanila je prvi put detalje dogovora o izručenju Slobodana Miloševića, do tada potpuno nepoznate javnosti.

Karla del Ponte je, najpre, ispričala kako je uoči septembarskih izbora 2000. uspostavila kontakt sa tadašnjim opozicionim liderom Zoranom Đinđićem.

"Treba da kažem da sam lične kontakte sa Đinđićem morala da držim u potpunoj tajnosti, tako da za njih nisu znali ni ovde u kancelariji Tužilaštva. Jednog vikenda otputovala sam u Lugano da bih se s njim sastala. Sećam se da je došao sa suprugom, za njega je to očigledno bila prilika da se malo odmori, u Švajcarskoj", rekla je nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala.

Te subote smo se sastali u policijskoj stanici u Luganu. Naravno, njega tamo niko nije poznavao tako da smo mogli mirno da razgovaramo tri-četiri sata. Dakle, razgovarali smo tamo u kancelariji šefa policije, i moram odmah priznati da sam odmah imala vrlo dobar utisak o ličnosti gospodina Đinđića. Sećam se da mi je na kraju tog sastanka obećao da će Milošević biti izručen Hagu", rekla je Del Ponteova.

Glavna tužiteljka potom objašnjava da je, nakon što je DOS preuzeo vlast u Srbiji, nastavila da održava, pored zvaničnih, i tajne kontakte sa Đinđićem, bilo lično bilo preko emisara.

"Dan uoči Miloševićevog hapšenja u Beogradu, bila sam u Skoplju, u Makedoniji. On me je pozvao i rekao da šalje jednog svog pomoćnika da mi prenese novosti. Došao je iste večeri i rekao mi: Sutra ćemo uhapsiti Miloševića. Sećam se da mi je rekao da za to zna samo troje ili četvoro ljudi, ali da će stvar biti obavljena", kazala je tužiteljka MKSJ.

Na kraju TV intervjua Del Ponteova objašnjava i kako je tekla operacija prebacivanja Miloševića u Hag 28, i 29, juna 2001. godine.

"Bilo je važno da (srpske vlasti – prim. ur.) uspostave kontakte s nama, kako bismo mogli da stupimo u vezu sa NATO-om i vidimo kako će se to obaviti. Naravno, sve vreme operacija je čuvana u potpunoj tajnosti. Ali bili su to vrlo napeti trenuci jer se do poslednjeg časa, dok on stvarno nije bio u helikopteru, nije znalo da će operacija uspeti. Moglo se, na primer, dogoditi da odbije da uđe u helikopter. Bilo smo, dakle, u telefonskom kontaktu sa Beogradom, a tamo su bili i naši ljudi koje smo poslali da prate šta se događa. I sve je dobro prošlo. (...)

Sećam se da smo bili ovde (u Tribunalu), slavili smo, otvorili smo bocu crnog vina, koje čak nije bilo ni dobro, moram priznati, i pili smo iz papirnih čaša. Bio je to, na izvestan način, trenutak olakšanja nakon velikog posla koji smo obavili", ispričala je Del Ponteova.

понедељак, 04. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво