Ugostitelji se guše u problemima zbog zatvaranja, pojedine samo dostava može da spasi
Godina koja je uglavnom bila poslovna katastrofa za većinu privrednika, donela je procvat dostavljačkim službama. Trebalo je snaći se u okolnostima u kojima niko do sada nije bio, kažu oni koji su se opredelili za taj posao. I dok većina ugostitelja smatra da su baš oni najveći ekonomski gubitnici, neki su računicu ipak pronašli u novom načinu poslovanja.
Krstare beogradskim ulicama biciklom ili skuterima – dostavljači hrane. U pokušaju da prežive zatvaranje ili skraćivanje radnog vremena zbog korone, restorani sve češće građanima nude dostavu hrane na kućnu adresu.
Nekada su se tako naručivale pice i druga brza hrana, sada i sarme, riba, bečka šnicla, pa i teleća čorba.
Računica nije jednostavna, a zarada tolika tek da pokrije troškove. S druge strane, firme koje dostavljaju hranu, angažuju sve više radnika.
"Trend u poslednjih godinu i nešto dana, od kad je korona, jeste da imamo porast u broju narudžbina, restorana, korisnika. To smo tako isplanirali. Što se tiče same kalkulacije, mi uzimamo 20 odsto, a dostavu plaćaju korisnici zavisno od lokacije na kojoj žive, od 100 do 300 dinara", navodi direktor firme "Donesi" Srđan Stanković.
Nije lako čak ni restoranima sa dugom tradicijom i stalnim gostima da se prebace na novi sistem rada. Oni koji su skoro počeli, sve teže uspevaju da se organizuju.
"Mi smo oragnizovali dostavu sami jer se to pokazalo kao jedino ekonomski opravdano, da pružimo uslugu za 15 odsto manje za hranu i 30 za piće. Ove službe koje rade dostavu su preskupe, 25 do 30 odsto na bruto iznos je cena koju mi ne možemo da postignemo, ne samo to, već je besmisleno raditi sa tim procentom davanja", ističe Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana "Franš".
Prošle godine restorani su ostvarili prihod manji za čak 70 odsto u odnosu na 2019. godinu.
"Od tri do pet odsto, to je nikako za Beograd, zanemarljivo, jako mali posao kada je u pitanju priprema i dostava hrane, oni se dovijaju, prešli su na krizni menadžment", ukazuje Georgije Genov iz Udruženja hotelijera i restoratora.
Ako se broj obolelih od kovida 19 ne bude smanjio, pitanje je kako će i koliko restorana ostati da radi. Pokazalo se da dostava hrane nekima za sada pomaže da prežive.
Коментари