Читај ми!

Dačić: Želimo da nastavimo saradnju sa SNS-om; Jovanović (NADA) za tromesečnu tehničku saradnju sa opoziocionim listama

Predsednik SPS-a Ivica Dačić poručio je da nakon izbora 17. decembra koalicija koju predvodi želi da nastavi saradnju sa SNS-om, a da je na naprednjacima da se izjasne da li žele da nastave saradnju sa socijalistima. Za predsednika Novog DSS-a Miloša Jovanovića jedina tema su promene i poručuje da je na republičkom nivou moguća samo saradnja sa drugim opozicionim listama i to samo "tromesečna tehnička saradnja".

Deset dana pred izbore lider SPS-a Ivica Dačić (IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE) i predsednik Novog DSS-a i jedan od lidera koalicije NADA dr Miloš Jovanović (DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA SRBIJU – SRPSKA KOALICIJA NADA – NOVI DSS – POKS – VOJISLAV MIHAILOVIĆ) ukrstili su stavove u “Dijalogu“ u Jutarnjem programu RTS-a.

Dačić je rekao da to što je naziv liste "IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE" pokazuje šta su njihovi politički ciljevi – premijersko mesto ako osvoje dovoljno glasova za to.

"I prošle godine smo podržali Vučića za predsednika, ali pozicionirali smo se tako da nismo isto kao i SNS i da imamo različite političke ciljeve. Ako mi osvojimo dovoljan broj glasova za to, ako narod tako misli, ako im se dopada ono što ja govorim, onda sam ja taj kandidat kao predsednik koalicije", poručio je Dačić.

Kaže i da njegova koalicija želi da nastavi saradnju sa SNS-om, ali i da je za SNS pitanje da li žele da nastave saradnju sa koalicijom oko SPS-a.

S druge strane, Miloš Jovanović kaže da su za koaliciju NADA jedina tema promene do kojih treba doći posle izbora, a da bi, u slučaju da iz te koalicije bude dolazio premijer, on bio kandidat za tu poziciju.

"Promene su neophodne da se dese i sve što nije aktuelna vlast dolazi u obzir, ali na političkoj osnovi", poručio je Jovanović ističući da je aktuelno stanje neodrživo i da imamo "potpuni slom kosovske politike".

Kasnije tokom razgovora, Jovanović je ipak rekao da je na beogradskom nivou moguća postizborna saradnja sa proevropskim listama, ali da je na republičkom nivou moguća samo "tromesečna tehnička saradnja" tokom koje bi se "oslobodili mediji".

Burna rasprava o politici prema KiM

Miloš Jovanović je rekao da se od Beograda de fakto traži priznanje Kosova kao nezavisne države, kao i da je to predviđeno francusko-nemačkim sporazumom i da se nalazi u Ohridskom sporazumu.

Na to je reagovao Ivica Dačić, rekavši da to nije tačno i da je tačno definisano šta Srbija nije prihvatila, odnosno da “uvek postoje stvari iz kojih se izuzimate“.

Vučić je rekao da je priznanje Kosova de fakto i de jure neprihvatljivo, kao i stolica u UN, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio i da je DSS bio na vlasti kada je jednostrano proglašena nezavisnost 2008. godine.

Jovanović je odgovorio da je to bio jednostran potez koji se mogao sprečiti samo da je poslata vojska, navodeći da je u to vreme bio savetnik za međunarodnopravna pitanja.

"Mi smo od 2008. godine otišli u opoziciju, zato što su tada bili izbori. Ja mislim da je i tada patriotski veći deo Srbije izabrao patriotsku vlast. Gospodin Dačić je otišao sa Borisom Tadićem, legitimno, ne ulazimo u to. Ali od tada je počela se vodi politika odbrane Kosova, gde se Kosovo i Metohija brani samo u meri u kojoj nas to neće posvađati sa Zapadom“, rekao je Jovanović.

Ukazao je na rekonfiguraciju UNMIK-a 2008, izmeštanje pregovora iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju, otpočinjenje tehničkog dijaloga, priznanje kosovske lične karte.

“Gospodine Dačiću, vi ste stavili paraf na Briselski sporazum i ukinuli smo naše pravosuđe na severu, povukli civilnu zaštitu“, rekao je Jovanović.

Dačić je ukazao da se u Briselskom sporazumu priznanje ne spominje, već da se predviđa da se institucije Srbije zamene institucijama srpskog naroda u okviru ZSO i prištinskih institucija gde Srbi učestvuju i da druge namere nema.

Dačić je rekao i da je DSS oličenje najveće prevare jer “će oni da se posluže sa ovakvim pričama, da glasa neko ko je kao prosrpski glas, a da oni kasnije naprave vlast sa antisrpskim strankama“.

Jovanović je konstatovao da je to što je DSS 15 godina u opoziciji pokazatelj principijelnosti, dok je Dačić rekao da to nije tačno, već da su u opoziciji jer niko nije hteo s njima u koaliciju.

O odnosu prema EU

Na pitanje šta će se desiti ako Ohridski sporazum postane deo poglavlja 35, Dačić odgovara da nije realno da se to desi, jer Srbija nije prihvatila sporazum, kao i da evropske integracije podrazumevaju nacionalne državne interese kod svake države.

Jovanović se, s druge strane, zalaže za redefinisanje odnosa prema Briselu.

“Mi znamo od 2008. godine da je uslov za naše članstvo da prihvatimo secesiju naše južne pokrajine. I zato mi smatramo u srpskoj koaliciji NADA da treba redefinisati naš odnos prema EU. Ljudi, dosta je s tom pričom da EU nema alternativu”, rekao je Jovanović dodajući da se zalaže za saradnju sa EU bez članstva i da "samo Srbija nema alternativu".

Raspravu Ivice Dačića i Miloša Jovanovića možete pogledati u videu na početku teksta.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара