Читај ми!

Raguš: Crvena linija – nema tzv. Kosova u UN; Tadić: Obnoviti pregovarački proces u SB UN

Marina Raguš sa izborne liste "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" ističe da je predsednik Aleksandar Vučić povukao crvene linije teritorijalnog integriteta i suvereniteta, da nema tzv. Kosova u UN. Boris Tadić sa izborne liste "Saša Radulović – DJB – Boris Tadić – SDS – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro, Srbijo" naglašava da je predlagao i ovih godina ofanzivnu politiku da se ponovo obnovi pregovarački proces o statusu Kosova u SB UN.

Marina Raguš je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakla da je za SNS ekonomija jedna od najvažnijih tema, posebno za ono što su uradili za nešto više od deset godina, ističući da su 2012. godine nasledili državu koja je bankrotirala i da je više od pola miliona ljudi ostalo bez radnih mesta.

"Da vas podsetim da je za nas 2012. izazov bio da isplatimo plate i penzije. Mi smo zatekli na računu 80 miliona evra. U tom trenutku nam je trebalo 400 miliona evra samo da isplatimo penzije. Na svaku godinu i po dana do dve mi smo imali sve veću krizu. Od istorijskih poplava, migrantske krize, korone, rata u Ukrajini i sada rata u Pojasu Gaze, mi smo uspeli da fiskalno konsolidujemo državnu kasu, da privučemo strane direktne investicije, da nivo javnog duga držimo ispod Mastrihta", naglasila je Marina Raguš.

Navela je da su udvostručili bruto domaći proizvod, da se svako povećanje plata i penzija, socijalna davanja, materijalna podrška građanima isplaćuje iz realnih izvora.

Boris Tadić je ocenio da lideri SNS-a, kako je naveo, upotrebljavaju mantru koja je potpuno neistinita.

"Da, mi smo bili u bankrot-krizi 2014. godine, nakon prve dve godine mandata Dačićeve, Vučićeve i Dinkićeve vlade. Prema ocenama MMF-a, 2012. nismo bili ni u kakvoj bankrot-krizi, već je potpuna katastrofalna politika koja u tom trenutku, doduše, pripadala Mlađanu Dinkiću odlukom tih koalicionih saveznika, slomila prosto srpsku ekonomiju", rekao je Tadić.

Replicirajući Marini Raguš, Tadić je istakao da su oni u više godina vlade, ne samo one koju je predstavljala Demokratska stranka kada je on bio predsednik nego, kako je rekao, pre toga Đinđić, Zoran Živković, Koštunica i Mirko Cvetković, postigli neuporedivo bolji rezultat.

"Od plate od 80 evra 2000. godine do 360 evra. To je neuporedivo više nego što su plate povećali u procentualnom smislu predstavnici SNS-a u poslednjih deset godina, pri čemu mi smo imali najgoru ekonomsku krizu u vreme našeg mandata", ocenio je lider SDS-a.

Pitanje teritorijalnog integriteta

Kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, Marina Raguš je podsetila da je postojala francusko-nemačka inicijativa, ali da je vrlo brzo nastao evropski plan, koji je prihvatilo čak pet država koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova i samim tim nametnut je kao pregovarački okvir.

Istakla je da je predsednik Aleksandar Vučić u Skupštini vrlo jasno govorio o svim lošim tačkama koje sadrži ta inicijativa, koja je postala evropski pregovarački okvir.

"Ono što je predsednik Vučić povukao kao crvene linije, a tiče se našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jeste da nema tzv. Kosova u UN. Taj čovek nije stavio potpis ni na jedan akt i to što nije stavio potpis jasan je odgovor Aleksandra Vučića na temu koja za nas nije tema, a tiče se nezavisnosti tzv. Kosova", naglasila je Ragušova.

Boris Tadić je posebno istakao da se on suočio sa sličnim ultimativnim zahtevom Angele Merkel 2011. godine, u kojem je trebalo poništiti sve srpske institucije i prihvatiti neku vrstu Briselskog sporazuma.

"To nisam uradio i ja imam puni kredibilitet da kažem da nakon toga nisu prestale evrointegracije. To što vam neko postavlja ucenjivački aspekt u pregovorima, ne znači da treba to da prihvatite, pogotovo ne treba da plašite stanovništvo. Mi smo nakon toga dobili status kandidata. Nakon toga smo dobili status kandidata i izborili smo se za status kandidata. Nakon toga su otvoreni pregovori", podsetio je Tadić.

Kaže da je predlagao i ovih godina ofanzivnu politiku i u UN, zahtev da se ponovo obnovi pregovarački proces o statusu Kosova u SB UN, gde nikada nije završen pregovarački proces, da je tražio da se krene prema zemljama u EU koje su bitni saveznici Srbije. 

"Kada gospođa Raguš kaže da niko nije prihvatio francusko-nemački plan, moram da podsetim da je pred kamerama predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je to za njega prihvatljivo, uz određenu rezervu u jednoj tački. Kada vi kažete u međunarodnom pravu, u međunarodnim odnosima usmeno, a kao predsednik Srbije, da je za vas nešto prihvatljivo i to javno izreknete, čak ne morate ništa da potpišete. Svako ko zna šta su međunarodni odnosi, politika koja podrazumeva obavezivanje pojedinih država, zna da to znači isto što i potpis", zaključio je Tadić.

Optužbe – ko laže, ko je strani plaćenik

Marina Raguš je, obraćajući se Borisu Tadiću, rekla da sve to o čemu on priča pada pred jednim argumentom, a to je "da je samo jedino zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike, 28 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova". 

"U vreme gospodina Tadića pregovori su se spustili sa SB na briselsku platformu i mi smo 2013. došli tu gde jesmo. A pritom zaboravlja gospodin Tadić da je Briselski sporazum koji je potpisao tadašnji premijer Ivica Dačić zapravo došao kao pretpostavka otvaranja pregovaračkog procesa sa EU", rekla je Raguš.

Tadić je odgovorio porukom građanima Srbije.

"Poštovani građani, naprednjaci vas lažu sistematski u ovoj emisiji, lažu vas deset godina brutalno i ako ćete vi početi da verujete da bolje živite nego ranije, samo zavirite prosto u svoj džep, u svoj frižider i pogledajte kakva je situacija sa vašim ekonomskim stanjem. Takva je ista situacija kada je u pitanju državna politika i zaštita naših državnih interesa na Kosovu i Metohiji. Dakle, niti smo mi prekinuli pregovore u UN, to je notorna laž koja se ponavlja više godina. Ti pregovori su prekinuti u Beču, vodili smo ih Koštunica i ja, a nakon toga su izveštaji u UN davani svake godine", rekao je lider SDS-a.

Dodao je da bi bila potrebna jedna emisija da se obrazloži svako od tih pitanja.

"Možemo da ih organizujemo (emisije), ako RTS ima hrabrosti, ja sam spreman da organizujem emisiju. Nećemo imati u pola sata vremena da to uradimo i to je prostorno sistemsko laganje u kojem se RTS zloupotrebljava za obmanjivanje građana, za pranje mozga svakog građanina", smatra Tadić.

Marina Raguš je rekla da samo iz pristojnosti razgovara sa gospodinom Tadićem i zahvalila što joj je rekao da laže, jer kako je rekla, "to tako liči na vas".

"A inače o ljudima koje su strane zemlje plaćale i strane nevladine organizacije, da ruše legalno i legitimno izabran režim u svojoj zemlji, evo, biću pristojna, nemam šta da kažem", navela je Raguš.

Tadić je uzvratio da je iznela optužbu koja znači najteže krivično delo.

"Da sam ja plaćen od stranih država da rušim vlast u Srbiji?! Šta govorite? Jeste li Vi svesni šta govorite? Vi mene optužujete za najteža krivična dela. Imate krivičnu prijavu od mene, optužili ste me da sam strani plaćenik", poručio je Boris Tadić Marini Raguš.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара