Читај ми!

Profesorka Hrnčić o tome šta može biti okidač za oružani napad na vršnjake

Osam učenika i radnik obezbeđenja žrtve su pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Profesorka psihologije Jasna Hrnčić govorila je za RTS o tome koje okolnosti dovode do toga da dete otvori vatru na ostale učenike, kao i kako sprečiti ovakve tragedije.

Професорка Хрнчић о томе шта може бити окидач за оружани напад на вршњаке Професорка Хрнчић о томе шта може бити окидач за оружани напад на вршњаке

Profesorka psihologije i socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka Jasna Hrnčić rekla je za RTS da je pucnjava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" tragedija celog naroda, kao i nešto što se u Srbiji dosad nije dešavalo.

"To je nešto što se redovno se dešava u SAD, o tome sam ja čitala kao stručnjak iz te oblasti, kao i razlozima zašto se dešava, ali prvi put se to dogodilo u Srbiji. Ovo je ozbiljna tragedija, znači da je nešto što je najporaznije i za školski sistem, decu, roditelje", rekla je Hrnčićeva.

Objašnjavajući šta može dovesti do ovakve tragedije, Hrnčićeva navodi da su to najčešće deca koja su pod pritiskom i koja imaju loše iskustvo u školi.

"Vrlo često se nalaze u situaciji koja je konfliktna i ne znaju da je reše, vuku ga različite strane i, na primer, roditelji pritiskaju na jednu, škola na drugu stranu, vršnjaci na treću. Često su zlostavljana, ismejavana deca i ono što je izuzetno važno, to je faktor dostupnosti oružja. Oružje koje može toliko mnogo ljudi da uništi je dostupno detetu", navela je Jasna Hrnčić.

Profesorka postavlja pitanje kako je detetu dostupno oružje i kako zaustaviti naoružanu osobu.

"Kako ćete to da zaustavite, čuvar je obučeno obezbeđenje bez zaštite od terorističkih napada, na šta ovo liči kada čujete rezultate", rekla je profesorka.

Celo gostovanje profesorke Hrnčić pogledajte u videu na početku teksta.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије