Читај ми!

Specijalni sud traži odgovor policije da li može da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi

Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju naložio je kosovskoj policiji da detaljne informacije dostavi u roku od dve nedelje, prenose prištinski mediji.

"Sudija za prethodni postupak nalaže kosovskoj policiji, da pruži informacije u vezi sa: ovlašćenjima i sposobnostima kosovske policije da ograniči kretanje pojedinaca koji su uslovno otpušteni, nadgleda i ograničava komunikacije takve osobe, upravlja kućnim pritvorom i primenjuje uslove koji su vezi sa uslovnim otpustom i prethodne slučajeve primene ovih uslova na uslovno otpuštene zatvorenike optužene za teška krivična dela", navodi se u zahtevu Gijua.

Kosovska policija takođe može da pruži sve dodatne informacije koje se mogu smatrati relevantnim u pogledu izvršenja uslovnog otpuštanja.

"Kosovska policija bi trebalo da kontaktira bilo koje drugo odeljenje ili organ na KiM ako je potrebno radi pružanja neophodnih informacija", stoji u naredbi koju je izdao Giju.

Apelacioni sud pri Specijalnom sudu je delimično usvojilo žalbe Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija na odluke sudije za prethodni postupak o preispitivanju njihovog pritvora. 

Prištinski mediji prenose da je prošle nedelje, kosovska policija izrazila spremnost da izvrši naloge Specijalnog suda, ako to bude potrebno.

"Kosovska policija je posvećena ispunjavanju svih zakonskih obaveza prema svom mandatu i ima sve kapacitete da ispuni sve dužnosti i odgovornosti, prema zahtevu tužilaštva, suda ili specijalizovanih veća", navodi se u odgovoru policije.

Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su u novembru prošle godine i optuženi za ratne zločine na KiM. Sa njima, na istoj optužnici, i u pritvoru je i Hašim Tači.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво