Читај ми!

Suđenje Gucatiju i Haradinaju: Tužilac upozorava na opasnost od ometanja postupka

Bivši lideri Organizacije veterana tzv. OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, posle uvodnog izlaganja tužioca pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, još jednom su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret. Tužilac je upozorio da ponašanje optuženih "jasno pokazuje motiv za ometanje postupka".

Gucati i Haradinaj optuženi su za ometanje rada tužilaštva i zastrašivanje svedoka, jer su neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući i podatke o potencijalnim svedocima, koji su se nalazili u ovim dosijeima, a koje je Udruženju dostavila nepoznata osoba.

Pre nego što se izjasnio o krivici, Gucati je tražio vreme da pročita svoju biografiju, ali je njegov zahtev odbijen.

"Nedužan sam, nemam nikakve veze sa tačkama optužnice", rekao je Gucati, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Nasim Haradinaj je rekao specijalnom tužiocu da je čuo optužnicu, ali da je ne razume. 

U svom uvodnom izlaganju, tužilac je rekao da ponašanje optuženih "jasno pokazuje motiv za ometanje postupka".

Tužilac je istakao da su Gucati i Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljade stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, između aprila i septembra 2020. godine za svedoke koji saraduju sa Specijalnim tužilaštvom, naveli da su u pitanju "lažovi, saradnici i izdajnici".

"Ovo ponašanje jasno pokazuje njihovu motivaciju da ometaju i oštete postupke Specijalizovanih veća", naveo je tužilac.

Prema njegovim rečima, optuženi su ohrabrivali druge da šire poverljive i nejavne informacije i preduzimali druge radnje u cilju ometanja rada Specijalnog suda.

"Ove poverljive informacije uključivale su dokumente označene kao poverljive, imena i lične podatke stotina zaštićenih svedoka", rekao je tužilac.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra saslušanjem prvog svedoka.

Prema procenama suda, suđenje bi moglo da se završi 17. decembra ove godine.

Tri svedoka i četiri dana za saslušanje

Tokom suđenja tužilaštvo planira da pozove tri svedoka i imaće četiri dana za njihovo saslušanje, koje bi trebalo da se okonča do 9. novembra, nakon čega će odbrana pozvati svoje svedoke, odnosno predstaviti svoje dokaze.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

U optužnici se navodi da su oni najkasnije od 7. do 25. septembra 2020. godine na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

"Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća", navodi se u optužnici.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni kao tajni u skladu kosovskim Zakonom o Specijalizovanim većima, koji je izglasao parlament u Prištini.

Gucati i Haradinaj terete se da su ovim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво