Hibridni proizvodi od mesa stvoreni u Zemunu – hrana koja čuva i zdravlje i planetu
Više od 50 naučnika i njihove kolege iz 16 zemalja na 15. međunarodnom simpozijumu u organizaciji beogradskog Instituta za stočarstvo, analizira nove trendove u stočarskoj proizvodnji. Institut je predstavio i svoju "spin-of kompaniju" za inovativne proizvode od mesa.
Širom sveta naučnici pokušavaju da nađu rešenje za proizvodnju što jeftinije hrane, koja je nutritivno vredna i bezbedna.
Stručnjaci Instituta u Zemunu na taj zahtev odgovorili su osnivanjem "spin-of" kompanije čiji su proizvodi zasnovani na spajanju tradicionalnih proizvoda od mesa sa inovativnom, održivom tehnologijom takozvanih hibridnih proizvoda od mesa.
Pomoćnik direktora za nauku u Institutu za stočarstvo dr Nikola Stanišić kaže da su to proizvodi koji kombinuju meso sa biljnim komponentama, u većem odnosu nego što je to uobičajeno.
"Takvi proizvodi imaju smanjenu količinu mesa, samim tim, manji ugljenični otisak, a biljne komponente tu pružaju nutritivno zadovoljavanje kvaliteta proizvoda, uz zadržavanje karakterističnog ukusa, mirisa, tekstura i izgleda na koji su potrošači navikli", objašnjava dr Stanišić.
Ova proizvodnja je jeftinija i oslobađa manje ugljen-dioksida, što je jedna od najvažnijih stavki za evropske kupce.
Iz Zemuna pravo na nemačko tržište
Dve nemačke kompanije već su kupile tehnologiju razvijenu u Institutu, čime je ispunjen zadatak "spin of" koncepta – da spoji znanje i tržišne zahteve, te da preko privrede u budžet vrati novac uložen u nauku.
Nikola Delić, direktor Instituta za stočarstvo, kaže da su na globalnom nivou veliki izazovi, kao što je povećanje svetske populacije i potreba za proizvodnjom što veće količine kvalitetne hrane.
"Novi patogeni ujedno usmeravaju put nauke. Institut je i glavna odgajivačka organizacija za centralnu Srbiju koja aktivno učestvuje, zajedno sa Ministarstvom, u sprovođenju mera kada su u pitanju kvalitetna priplodna grla", navodi Delić.
Ipak, i pored potrebe za inovacijama u industriji hrane, u Institutu za stočarstvo kažu da je budućnost srpske poljoprivrede tj. stočnog fonda u podsticaju malih porodičnih farmi i razvoju lokalne zajednice u selima.
Коментари