Читај ми!

Bitka za poslovni prostor u Srbiji – potražnja u Beogradu prelila se i na druge gradove

Ogromna potražnja za nekretninama u Srbiji, a posebno u Beogradu, prelila se i na tržište poslovnog prostora i sve je teže naći slobodnu kancelariju. U srpskoj prestonici ima oko 1,3 miliona kvadrata kancelarijskog prostora, a investitori najavljuju da će u naredne dve godine izgraditi još 150.000 kvadrata.

U niškom poslovnom centru "Kalča" sve je više zakupaca kancelarijskog prostora. U zavisnosti od gradske zone, iznajmljivanje je od pet do 20 evra po kvadratnom metru. Manji lokali su najtraženiji i uglavnom su izdati.

Sandra Blažić iz "Blažić nekretnina" kaže da velike kompanije po pravilu traže velike prostore.

"I tu imamo problem. Vrlo često, kompanije koje se bave određenim delatnostima i traže visoke standarde, odlučuju se za izgradnju ovakvih objekata", istiće Blažićeva.

Leskovac – mogućnosti za mlade

Leskovčanima nedostaje poslovni prostor, a u izgradnji vide mogućnost da se zaposle mladi.

Aleksandra Conić iz građevinske firme "Granit" navodi da je za kraj godine najavljeno otvaranje startap centra.

"To bi strateški trebalo da potpomogne preduzetništvu, i mladima, za otvaranje i pokretanje svojih biznisa", objašnjava Conićeva.

Kraljevo – zakup od četiri do 10 evra po kvadratu

Investitori u Kraljevu sve više grade poslovne prostore. Zakupci plaćaju od četiri do 10 evra po kvadratnom metru.

Ana Gudić iz "AGS nekretnina" ukazuje da poslovnog prostora ima u novogradnji.

"Što se tiče prostora u centru grada, ponuda je slaba. Sve više ljudi pokreće sopstveni biznis, ili rade na daljinu, pa raste potražnja za fleksibilnim kancelarijskim prostorima", naglašava sagovornica iz Kraljeva.

Šta je bitno zakupcima u prestonici

Graditelji sve teže dolaze do lokacija za gradnju poslovnih zgrada, jer nedostaju velike parcele, posebno u prestonici. Poslovni prostor uglavnom zakupljuju predstavnici stranih kompanija i banke.

Građevinski inženjer Katarina Gajić iz beogradske kompanije "Real Estate" nabraja da je pored akustike prostora, često bitan i nameštaj.

"Bitni su i uslovi grejanja, hlađenja, kvaliteta vazduha. Takođe, nije isto kada jedan prostor zakupljaju programeri i IT firme i kada su neke druge namene u pitanju", kaže Gajićeva.

Beograd – meka gradnje i potražnje

Zakup je najviši u Beogradu i plaća se od 20 do 100 evra po kvadratu na najtraženijim lokacijama. Miloš Grdinić iz "Delta Real Estate" navodi da na tržištu Beograda dominira poslovni prostor na Novom Beogradu.

"Ali u poslednjih godinu do dve, i tržište centra grada je prilično aktivirano, gde imamo određene zone i delove starog dela Beograda. Tu se renoviraju neke od postojećih zgrada i samom rekonstrukcijom investitori, odnosno vlasnici, dovode ih na nivo takozvane A klase", ističe Grdinić.

Stručnjaci podsećaju i da u centru prestonice, ali i u Novom Beogradu, postoje objekti koji decenijama nisu završeni i koji bi narednih godina mogli da ožive, odnosno, da postanu kvalitetne poslovne zgrade.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару