Читај ми!

Kako do kredita, čak i stambenog, ako imate više od 70 godina

Najstariji građani mogu da podignu kredite uz osiguranja koja su neophodna, kaže Dušan Uzelac sa portala Kamatica. Osim toga, penzioneri mogu biti i žiranti prilikom kreditnog zaduživanja.

Kada novac nedostaje, rešenje je odlazak u banku i podizanje kredita, ali stariji od 65 godina do te vrste bankarskog proizvoda nisu mogli da dođu donedavno.

Sada je to, ipak, moguće, a banke imaju ponude i za klijente do 80 godina. Osim što mogu da podignu kredit, penzioneri mogu biti i žiranti prilikom kreditnog zaduživanja.

Dušan Uzelac sa portala Kamatica rekao je da su bankama krediti dati penzionerima zanimljivi zato što oni imaju stabilna primanja koja su redovna i za koja se zna kolika će biti.

“Ono što je bitno da se razume jeste da bankari žele da taj kredit bude i otplaćen. I zato su neki od uslova upravo godine života i gleda se da poslednja rata otplate bude do 85. navršene godine”, rekao je Uzelac, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

To je, kako kaže, jedan od matematičkih uslova koji definiše koliki kredit može da se podigne zajedno sa visinom penzije, gde dozvoljavaju da trećina penzije bude rata.

Napomenuo je da stambeni krediti nisu uvek krediti koji su za ceo iznos stana i da je to najčešće deo potrebnog novca.

“Neko ko ima penziju 50.000 dinara, ne može da priušti sebi te stvari, dok neko sa višim penzijama može da dobije i 10.000, 20.000, 30.000 evra tog kredita”, rekao je Uzelac.

Banke osiguravaju sve što mogu

Za potrebe kredita potrebno je osiguranje, jer banke, kako kaže Uzelac, osiguravaju sve što mogu, odnosno obezbeđuju se da pokriju eventualne probleme.

Prema njegovim rečima, ranije su to bili osiguranje nekretnine i dužnika i osiguranje kredita, a ovde je najčešće reč o osiguranju dužnika.

"Banke traže životno osiguranje, a razume se da se ono uplaćuje, odnosno da se napravi da bude u korist banke u slučaju nedoživljenja, kako oni to kažu", objasnio je Uzelac.

Penzioneri kao žiranti

Penzioneri mogu biti i žiranti za kredite svoje dece, ali se često dešava da dođu dvoje i podignu isti kredit kao "sadužnici".

"To se dešava i u porodicama gde muž i žena zajedno nastupaju i skupe svoje plate na gomilu i tako zajednički podignu kredit. To naravno banka dozvoljava kao sadužnike da mogu zajedno i da otplaćuju", rekao je Uzelac.

Istakao je da banke na sve moguće načine traže potencijalne klijente kojima će prodati novac.

"Najveći problem ovih prostora nisu skupi krediti, nego nedovoljno zarađujemo i kada bi se rešila ta niska primanja, banke bi bile tehničke stvari, mi bismo birali da li hoćemo ili nećemo", rekao je Uzelac. 

Šta je potrebno za dobijanje kredita

Procedura za dobijanje kredita za penzionere je delimično uprošćena u odnosu na ostale osiguranike i korisnike.

Potreban je samo neki dokaz da je penzioner penzioner, a to najčešće penzioni ček i na osnovu koga oni mogu da uđu u dalju proceduru. 

Rekao je da penzioneri češće uzimaju keš kredite, jer im stambeni nisu dostupni u široj meri.

Oni su, kako je rekao Uzelac, ona kategorija stanovništva koja i nema velike novčane potrebe.

"Oni su naučili da finansijski funkcionišu sa onim što imaju, a keš kredite uzimaju pre da pomognu nekome nego za svoje potrebe", rekao je Uzelac. 

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара