Otvoren sajam Agro Belgrejd 2024 – poljoprivrednicima najisplativije kada je voće u tegli

U Beogradu se održava peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrejd 2024. Do 27. januara svoje proizvode predstavlja više od 500 izlagača iz zemlje i regiona, a biće i predavanja o zaduživanju, transportu, uslovima na inostranim tržištima.

Pored voćara, povrtara i vinogradara na sajmu su i prodavci mehanizacije, repromaterijala, opreme za preradu voća i povrća.

Oni nisu došli samo da pokažu šta imaju već i da sklope neke poslove – u toku sutrašnjeg dana organizovano je 350 sastanaka inostranih kupaca, izvoznika i domaćih proizvođača.

Više od 20 profesionalnih kupaca stiglo je iz Velike Britanije, Kanade, Poljske, Rumunije i Indije.

"Srbija je poznata po malinama, i po jabukama sada i po borovnicama. S obzirom na to da smo mi regionalni sajam, ovde kupci mogu da pronađu makedonski ajvar ili grožđe ili albansko povrće", ističe direktor Agro Belgrejda Vladimir Živanović.

Voće i povrće ima najbolju cenu kada se upakuje u flaše i tegle.

Vojislav Vlahović iz Beobašte ukazuje i na to da su proizvođači zbog neizvesnosti u plasmanu počeli najpre voće da dostavljaju na kućne adrese, a onda i da ga prerađujemo.

"Radimo proizvode bez dodatog šećera, voćne namaze, hladno ceđene sokove, posle smo uveli i povrće, razne mikseve tako da smo zadovoljni", kaže Vlahović.

 

 

Na sajmu i 40 izlagača iz Republike Srpske

Poljoprivreda može da povuče razvoj celog regiona zato i ne čudi što su se na otvaranju sajma pored srpske pojavili i ministri poljoprivrede susednih država i Republike Srpske koju predstavlja 40 izlagača.

"Dobro znate da onaj ko ima energiju i ko ima hranu da je on suveren, da je on neko ko može da upravlja svojim resursima i da ima mogućnost da vodi ozbiljnu agrarnu politiku", navodi ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Najviše proizvoda ide u Evropsku uniju

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da je domaća poljoprivreda defakto opredeljena ka tržištu Evropske unije.

"To je tržište u koje gledamo, gde najviše svojih proizvoda izvozimo, ali apsolutno ne odustajemo ni od otvaranja novih tržišta... Naša jabuka, šljiva, višnja, breskva, lubenica, svinjsko meso, voda gazirana i negazirana – sve to će ove godine sa 0 carine ići u Kinu", rekla je Tanaskovićeva.

Dodaje da će se zahvaljujući sporazumu u Kinu izvoziti i vino i povrće po nižim carinama do njihovog potpunog ukidanja za pet godina. Poljoprivrednicima najavljuje rast subvencija.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара