Читај ми!

Sve više proizvoda iz Srbije na albanskom tržištu

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije u prvih devet meseci ove godine iznosila je 230,9 miliona evra i bila za 24 miliona veća nego lane. Tome je svakako doprinelo kontinuirano predstavljanje srpske privrede na Međunarodnom opštem privrednom sajmu koji se održava u Tirani do 9. decembra. Koliko je zahtevno plasirati robu na strano tržište?

Na albanskom tržištu iz godine u godinu sve je više proizvoda iz Srbije. Na policama prodavnica trgovinskih lanaca u ponudi su prehrambeni proizvodi, hemija, sredstva za higijenu, razna pića i druga roba.

"Nemam nikakvih predrasuda, drago mi je da na ovom sajmu ima puno robe iz Srbije, čak i slatkiša", kaže jedan građanin Albanije.

"Ne gledam odakle roba dolazi i gde je proizvedena da li u Albaniji ili Srbiji, kada govorimo o hrani, ako je ukusna, kupiću je", dodaje drugi. 

Da srpski proizvodi stignu do novog, probirljivog i zahtevnog albanskog tržišta, distributerima je bio izazov. U borbi za naklonost kupaca, gde je konkurencija velika, pored cene i kvaliteta kažu važno je isticati i druge aspekte.

"Svi znaju da je Abanija zemlja brendova, to znači da se na našem tržištu više kupuju internacionalni nego lokalni proizvodi. U našoj firmi, mi smo imali dosta takvih slučajeva kao što je 'Nutrino' koji radimo od kako smo počeli u Albaniji i tek sada je počeo da ima dobre rezultate, očekujemo da dupliramo iduće godine", kaže Alban Ujkašej, izvršni direktor "Nelt Albanija".

Pozicionirati se na novo tržište zahtevan je posao, napominju u kompaniji koja je dugi niz godina prisutna u Albaniji. Za to im je pored kvalitetne robe, trebalo strpljnja ali i vremena.

"Trebalo je dosta vremena da se probijemo ali, generalno, svojim kvalitetom i svojim angažovanjem na terenu uspeli smo da plasiramo veliku količinu crepova i da pomerimo finansijski obrt iz godine u godinu naviše", kaže Miloš Đurić, menadžer Kompanije "Mladost".

Međunarodni opšti privredni sajam najznačajnija je sajamska manifestacija u Albaniji. Na nacionalnom štandu Srbije, ove godine predstavljaju se 22 domaće kompanije.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара