Читај ми!

Hoće li kartica za popuste popraviti stanje u penzionerskoj korpi, mnogi se više uzdaju u povećanje penzija

Za one koji su samostalno obavljali delatnost, počela je isplata oktobarskih penzija sa povišicom od 5,5 odsto. Poljoprivredni i vojni penzioneri dobiće ih četvrtog novembra, a ostali desetog. Nakon potpisivanja ugovora sa Republičkim fondom PIO, "Er Srbija" je 725. firma koja je ušla u sistem popusta uz penzionerske kartice.

Hoće li povišica i kartica za popuste popraviti stanje u penzionerskoj korpi? Mnogi se više uzdaju u povećanje od 14,8 odsto, koje sledi u januaru.

Umesto odeđenim danima, u velikom broju prodavnica, uz novu penzionersku karticu, popust važi stalno.

"Dnevno najmanje 5.000 penzonera dođe sa penzionerskom karticom, na kasi je pokaže i time ostvari dodatni popust na svim onim artiklima koji nisu obuhvaćeni različitim akcijama", kaže direktor kompanije "Aman" Nemanja Petrović.

Uz apoteke, banje, sportske centre i ustanove kulture, popuste su ponudili i prevoznici u autobuskom i železničkom saobraćaju, a od danas i "Er Srbija".

"Obezbedićemo 15 odsto popusta na cenu naših karata. Er Srbija svakodnevno prevozi na 80 destinacija. Bilo da putuju u inostranstvo da posete porodicu i prijatelje ili turistički, uvek nam je drago da na našim letovima ugostimo penzionere", ističe direktor kompanije "Er Srbija" Jirži Marek.

Zahteve za kartice predalo više od milion penzionera

"Do sada je podeljeno preko 500.000 kartica. Drugi deo kartica za koje su se ljudi prijavili je u procesu podele. Jedan deo se nalazi u Pošti Srbije, a drugi u našim filijalama širom Srbije", navodi direktor Republičkog fonda PIO Relja Ognjenović.

Za povišicu i jednokratnu pomoć penzionerima od 20.000 dinara krajem meseca, novac je obezbeđen rebalansom budžeta.

Što se iduće godine tiče, budžet fonda PIO prvi put premašuje hiljadu milijardi dinara. Planirana dotacija države je 22 odsto.

"To je svakako više. Imamo 14,8 odsto povećanje penzija, ali i transvere iz budžeta. Što se tiče same isplate penzija, to je 17 odsto", objašnjava Ognjenović.

Uz povišicu koja se ovog meseca isplaćuje, prosečna penzija je dostigla 39.890 dinara. Sa januarskim povećanjem biće 45.800 dinara.

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи