Читај ми!

Energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava, ko može da postane kupac proizvođač

U prethodne tri godine sprovedena su i realizovana tri javna poziva u okviru kojih je energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava, a ukupan iznos subvencija iznosi 2,66 milijardi dinara, kaže za RTS Maja Vukadinović iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Bez obzira na energente koje koristite da bi ugrejali dom, efikasnost zavisi od nekoliko faktora i nije retkost da se računi za dva stana iste veličine koji se nalaze na istoj lokaciji, razlikuju za nekoliko hiljada dinara.

Maja Vukadinović, pomoćnica ministra rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, da sa aspekta energetske efikasnosti relaizacija mera dopriosi boljim energetskim performansama domaćinstva.

"U prethodne tri godine, počev od 2021. sproveli smo i realizovali tri javna poziva u okviru kojih je energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava, a ukupan iznos subvencija koje je Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama obezbedilo za te namene iznosi 2,66 milijardi dinara", rekla je Vukadinovićeva.

Važna promena svesti kod ljudi

Gopvoreći o promeni svesti ljudi, Vukadinovićeva kaže da je svest važna komponenta i Ministarstvo kontinuirano radi na podizanju svesti i obrazovanju ljudi o načinima na koje mogu efikasno da koriste energiju u svojim domovima i radnim prostorima.

Prema njenim rečima, neka istraživanja pokazuju da je najjasnija poruka koja dopire do građana finansijiski benefit koji mogu ostvariti realizacijom mera energetske efikasnosti.

"Tako da kontinuirano sporovdimo različite kampanje na tu temu, neke od njih su sastavni deo projekata koje realizujemo u saradnji sa međunarodnim institucijama, a značajne su i kampanje o uštedi električne energije koje su se odnosile na prethodnu grejnu sezonu", istakla je Vukadinovićeva.

Najviše rezultata ostvaruju se tamo gde građani vide benefit tako što se podstiču da manje troše i budu nagrađeni nižim računima.

Koliko je građana se odlučilo da promenmi stolatiju

Vukadinovićeva kaže da svakodnevno prikupljaju podatke sa terena i do sada je u više od 40 procenata jedinica lokalnih samouprava objavljen javni poziv za građane nakon čega će biti potpisani trojni ugovori između građana, izvođača radova i lokalne samouprave.

"Podaci od prethodnih godina pokazuju da je više od 80 odsto građana realizovalo meru zamene stolarije, sledi izolacija i kotlovi, ali povećana je zainteresovnaost za ugradnju solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode kao i solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe čime se stiče status kupca proizvođalča", napominje Vukadinovićeva.

Ukazuje da ukupan broj kupaca proizvođača, uključujući građane i privredu, premašuje 2.500, od čega više od 1.600 čine domaćinstva i na ovaj način se promoviše upotreba čistih izvora energije.

Ko se do sada nije prijavio

Ove godine u realizaciji projekta, koji je u toku, zaključili smo 20. jula ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave što obuhvata oko 82 odsto stanovništva Srbije, napominje ona.

"Imajući u vidu da je to projekat koji će trajati narednih pet godina, verujem da će svi građani koji budu zainteresovani moći da ostvare ove mere. Čak i u slučaju veće zainteresovanosti, trajanje tog programa nije ograničeno na ovu jesen", dodaje Vukadinovićeva.

Na osnovu prethodnih poziva kojih je bilo tri, 20.000 domaćinstava je energetski saniralo svoja domaćinstva, a kroz ovaj projekat u narednih pet godina procena je da će to biti oko 50.000 domaćinstava, zaključila je Vukadinovićeva.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара