Bez novčanika i kartice – da li je plaćanje mobilnim telefonom najbezbednije

Prošle godine je, prema podacima NBS, obavljeno više od 53 miliona transakcija instant plaćanjem. Mnogi su se navikli da elektronski plaćaju račune, a lakše i bez čekanja moguće je i u prodavnicama, restoranima. Ipak, ima onih koji još zaziru od takvog načina plaćanja jer misle da nije bezbedan.

Jeste li već počeli da plaćate račune mobilnim telefonom? Da biste novčanik zamenili mobilnim telefonom, potrebno je samo da instalirate aplikaciju svoje banke.

Jedan od načina plaćanja mobilnim telefonom je skeniranje kju-ar koda. Prvo se odabere opcija IPS pokaži, a potom će trgovac skenirati kju-ar kod bar-kod čitačem i vaš račun će biti plaćen.

"Mogu da plaćaju račune skeniranjem NBS koda, mogu da vrše plaćanja na drugim mestima ili prenose sredstva sa računa na račun preko mobilnog telefona", ističe Aleksandar Stanojević, šef Odseka za poslovnu podršku i razvoj novih proizvoda i servisa NBS.

Bojana Mišković, koordinator digitalnog centra u Prokredit banci, ističe da je sistem potpuno bezbedan.

"Tako da klijenti nemaju nikakvu potrebu da brinu što se tiče sigurnosti ovog vida plaćanja. Pri samom pokretanju aplikacije m-banking potrebno je da unesu pin-kod da bi se transakcija realizovala", objašnjava Miškovićeva.

Nije ovo jedini način. Telefonom možete da plaćate i ako svoju platnu karticu dodate u mobilni telefon preko posebne aplikacije.

Prislonite telefon na POS terminal i platili ste. U manjoj ste opasnosti da će vas neko pokrasti ako izgubite telefon nego kada izgubite novčanik pun kartica.

Mogu li da vam "odžepare" telefon

"Što se tiče bezbednosti, najveći aspekt se tu gleda, građani misle da je tu lako preći sistem i da neko to može da zloupotrebi. Tu je teže pobeći s lica mesta, nego učiniti krivično delo. Vrlo je teško da vam neko sa ukradenim telefonom i pinom, kada sve ima na raspolaganju, taj novac uzme a da ne ostavi neki trag", naglašava Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".

Na pitanje da li koriste mobilni telefon za plaćanje računa, građani odgovaraju da im je taj vid plaćanja jednostavniji.

"Preko kartice, u sklopu banke, aplikacije, postoji ta opcija, i to je mnogo bolje što se tiče plaćanja i u radnjama i u kafićima", navodi jedan građanin.

Takođe, kako dodaje sugrađanka, za nju je to brže, jednostavnije i odmah dobije pregled šta je uradila.

Međutim, ima i onih koji nemaju poverenja i kako kažu više vole da imaju gotovinu kod sebe.

Prošle godine obavljeno je više od 53 miliona transakcija instant plaćanja, ističu u Narodnoj banci Srbije.

уторак, 03. октобар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"