Читај ми!

Gašenje samo jedne sijalice donelo bi Srbiji uštedu od 78,5 miliona evra

Analiza je pokazala da je ušteda od 15 odsto struje dovoljna da izbegnemo uvoz. Računica je jasna, gašenje samo jedne sijalice, tokom grejne sezone, donelo bi Srbiji uštedu od 78,5 miliona evra.

Gašenjem samo jedene sijalice od 40 vati, domaćinstvo mesečno može da uštedi više od 21 kilovat sat struje. Tako bi naša zemlja, sa tri miliona i šesto hiljada brojila, od oktobra do marta, mogla smanji potrošnju za više od 129 miliona kilovat sati.

U "Dilojtu" imaju recept za štednju - pored štedljivih sijalica zaposleni su se složili sa merma koje će firmi smanjiti račun sa struju.

"Već smo priključeni na sistem daljinskog grejanja, u zimskoj sezoni smo onemogućili korišćenje klima uređaja i pojedinačnih grejnih tela koja se nalazila u kancelarijama. U celu akciju uključeno je više zaposlenih da kontroliše sve to, a naše tehničko obezbeđenje posle završetka rada gasi sve sijalice i sve što je ostalo uključeno", kaže Željko Marković, lider za energetiku u "Dilojtu".

Skupa enegija, a posebno struja u Evropi već ugrožava i proizvodnju hrane. U Nemačkoj se žale pekari. A u Francuskoj poljoprivredni proizvođači upozoravaju da im je samo u odnosu na prošlu godinu kilovatsat skuplji 10 puta. A mere štednje ne mogu da primene.

"Što se tiče potrošnje energije, nemamo drugo rešenje. U rashladnoj prostoriji kostantno temperatura mora da bude - 2,5 stepeni. Nemoguće je da prestanemo sa hlađenjem, ako želimo da dobro čuvamo lukovice", kaže Emanuel Lefebre, francuski farmer.

"Do sada smo imali povećanje od oko 70 odsto, jer zagrevamo peći sada sa lož uljem. U strahu smo zbog troškova energije i mogućeg i četvorostukog povećanja cena", kaže Engelbert Šlehtrimen, pekar iz Kelna. 

Neke Baltičke zemlje mogle bi da ostanu u mraku jer im snadevnje strujom zavisi od Rusije.

Litvanija, Letonija i Estonija upozorile su na moguće restrikcije ako ih Moskva skine sa zajedničke elektroenergetske mreže.

понедељак, 11. децембар 2023.
2° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу