Читај ми!

Da li kada biramo banku pristajemo i na sva poskupljenja usluga

Talas poskupljenja nije zaobišao ni bankarski sektor. U pojedinim bankama gotovo sve usluge su već poskupele, a druge poskupljenja najavljuju početkom sledećeg meseca. Nove cene bankari pravdaju rastom inflacije, a udruženja građana tvrde - to je njihova samovolja. Na potezu je Narodna banka Srbije, a ona najavljuje - da u četvrtak predstavlja set mera za zaštitu potrošača.

Sa prvim danom avgusta, provizije za podizanje novca, naknade za održavanje računa i kartica, plaćanje putem mobilnih telefona klijenti više banaka plaćaju i nekoliko puta više. Pored poskupljenja, neke banke odlučile su i da prošire spisak onoga što naplaćuju.

"Postoje banke koje su korigovale svoje cene, ali će i one koje nisu prosto reagovati sa poskupljenima, jer će ova koje su poskupele napravile tržišni prostor. Teško je izgovoriti pravu cifru koliko su stvari poskupele. Može se samo vezati za ostvarene rezultate banaka po osnovu naknada koje izose 55 milijardi dinara", navodi Dušan Uzelac iz "Kamatica".

Nove cenovnike u Udruženju banaka pravdaju skokom troškova poslovanja.

"One to rade u skladu sa Zakonom. Zakon o zaštiti korisnika finansijakih usluga kaže da vi morate da obavestite bar dva meseca ranije klijenta da će doći do promene pojedinih cena, da uporedite prethodnu cenu i novu. I naravno za sve nas koji koristimo bankarske uloge jednom godišnje imate presek svih plaćenih tarifa, tako da možete da pogledate. Savet svim klijentima - pronađite banku koja vam najviše odgovara", tvrdi generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Prelazak iz jedne u drugu banku u praksi nije čest. Iako je ta procedura poslednjih godina lakša, odluka na takav potez je, kažu upućeni, teška.

"Situacija je takva da su mnogi građani vezani i zaključani za banku zbog ugovora koji imaju po pitanju kredita na 5,10,15 godina. I tada je sve kompleksije. Ta banka koja vam je prodala stambeni kredit, recimo, kada poskupi vi možete samo da se sa tim složite", kaže Uzelac.

Da bi rast cena bankarskih usluga mogao da se zauzda, nagovestila je Narodna banka Srbije.

"NBS je u prethodnom periodu detaljno analizirala ovo pitanje i pripremala set mera koji će biti doneti u naredna dva dana, na sednici Izvršnog odbora. Jer je guvernerka odlučila da i u ovom pitanju iskorači i uvede dodatne zaštite za korisnike finansijskih usluga u našoj zemlji. Taj paket mera koje će praktično tretirati ovo pitanje sa više strana kako bi se postigao maksimalan efekat na naknade na našem tržištu", objašnjava viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Detalje obećava u četvrtak. Do tada, iz centralne banke savetuju klijente da se dobro informišu, pregledaju cenu naknada u 22 banke, uporede, a da zatim naprave izbor.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије