Читај ми!

Uzelac: Banke poskupljuju naknade, tražite alternativu ili se oslobodite usluge

Usluge nekih banaka poskupljuju što znači da će korisnici njihovih proizvoda morati više novca da daju za vođenje tekućeg računa, čekove, kreditne kartice, novčane transfere. Narodna banka ih je pozvala da pokažu odgovornost i procene opravdanost povećanja cena usluga. Cela priča se svodi na finansijsku odgovornost, štitite vaš novac, ako nešto pređe crvenu liniju, neka potrošnja ili usluga, tražite alternativu ili se oslobodite te usluge, kaže Dušan Uzelac sa sajta Kamatica.

Dušan Uzelac kaže da cene usluge banaka nisu izjednačene i da su banke postale veoma konkurentne jedna prema drugoj da preuzmu klijente.

 

"U jednoj banci će razložiti naknade za bankomat, čekove, vođenje računa i sve naplaćivati posebno, dok je u drugoj u paketu usluga sve uključeno. Poenta je da prepoznate vaše potrebe, a onda da ih platite adekvatno, jer kupujete komfor korišćenja kartice", poručuje Uzelac.

Dodaje da je cena novca poskupela, jer je poskupeo euribor.

"Bankarima je novac sirovina, oni ga preprodaju, i onda lančano poskupe sve naknade i kamate. Krediti će biti skuplji, li ovo nije ništa strašno zato što je bilo krajnje vreme da novac poskupi, jer je euribor bio u minusu, što je ekonomski bilo neshvatljivo", smatra Dušan Uzelac.

Naglašava da je logično da euribor bude u plusu i da je mirnodopski iznos euribora oko jedan do dva odsto.

Savetuje građanima, koji imaju kredit vezan sa euribor, da izračunaju najveći mogući scenario i shvate da to nije neko preveliko pomeranje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija u maju je bila 1,2 osto u odnosu na april, odnosno 10,4 odto, u odnosu na prošlu godinu.

Prema rečima Uzelca period korone je poremetio lanac nabavke i vrlo je teško predvideti šta se može očekivati u budućem periodu.

Dodaje da sukob u Ukrajini direktno utiče na cenu nafte. Usled dejstava propustilo se da se zaseje ta zemlja, proizvodi koji su bili dominatni iz tih krajeva neće ih biti, poremetiće se tržište i biće skuplje.

"Srbija tu može da izvuče bolju poziciju, jer je u pitanju hrana i pšenica i tu možemo da tražimo balans", smatra Dušan Uzelac.

Kreditne kartice na bankomatu u inostranstvu najskuplja opcija

Za vreme boravka u inostranstvu, tokom letnjih meseci i godišnjih odmora, mnogi turisti iz Srbije koriste platne kartice svojih banaka.

U velikom broju slučajeva to nije besplatno i u zavisnosti od usluge, da li se karticama podiže novac sa bankomata, na šalterima, ili se koriste za plaćanje u prodavnicama i restoranima, provizija iznosi od jedan do pet odsto.

"Kreditne kartice na bankomatu u inostranstvu su najskuplja moguća opcija. Građani moraju da se opredele prema destinaciji na koju idu. Ako idu tamo gde su kartice široko prihvaćene, poneće većinu novca na tekućem računu. Ako idu u zemlju gde je dominatna gotovina onda će se pripremiti za to", savetuje Uzelac.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво