Читај ми!

Lanci snabdevanja trpe zbog rata u Ukrajini, ko je sve na udaru

Najpre pandemija, a sada i sukobi u Ukrajini doveli su do prekida u lancima snabdevanja. Na svetskom tržištu nedostaju i sirovine i mnogi proizvodi, a poskupljenje energenata situaciju dodatno otežava, jer je i transport poskupeo.

Prerađivački sektor u Srbiji, za sada, je stabilan, jer još koristi zalihe, ali je pitanje šta će biti kada se one potroše. Prva na udaru je auto-industrija, a problem može biti i u hemijskoj i metalskoj industriji i preradi hrane.

Više od dve godine svetska privreda je pred izazovima. Zatvaranja i restriktivne mere zbog pandemije, problem izazvan brodom zaglavljenim u Sueckom kanalu, a sada i sukobi u Ukrajini negativno utiču na lance snabdevanja.

Zbog toga su kompanije primorane da se prilagođavaju i menjaju planove rada. One koje su deo internacionalnih lanaca koriste iskustva kolega iz drugih zemalja, a do robe mogu da dođu zahvaljujući zalihama u okruženju. Ipak, niko više ne može da pobegne od poskupljenja.

"Zahvaljujući partnerskim odnosima sa domaćim i inostranim dobavljačima na način da mi njima garantujemo plasman robe i obezbeđujemo i neka novčana sredstva ujedno i zahvaljujući velikom zalaganju naših zaposlenih mi smo u mogućnosti da obezbedimo dva osnovna cilja. Jedno je pune rafove, a drugo kvalitetnu robu po povoljnim cenama, čak i u ovim izazovnim vremenima", rekla je Martina Petrović pi-ar "Lidl Srbija". 

Visoke cene goriva poskupljuju transport, a zatvaranje pojedinih logističkih pravaca primorava prevoznike da robu voze novim rutama.

"Sada većina robe ide preko Konstance, nekada je išlo preko ukrajinskih luka na Dunavu. To je preusmereno na Konstancu i tu je bilo najveće prilagođavanje kako nas, tako i privrednih sistema kojima je roba neophodna. Ono što je osnovno je da smo u stalnom kontaktu sa našim partnerima i pokušavamo da pronađemo rešenje u obostranom interesu, jer kako je njima bitno da imaju robu na vreme ili u nekom razumnom roku kašnjenja, tako je nama bitno da ostanemo u transportu i da imamo posao, stalni prihod", rekao je Mladen Grujić, izvršni direktor JRB.

Zbog prekida u lancima snabdevanja autoindustrija se već mesecima suočava sa nedostatkom čipova. Tokom prošle godine cene i novih i polovnih automobila su, prema nekim računicama, u proseku porasle za 16 odsto.

"Ono što sada ovi sukobi u Ukrajini mogu dodatno da doprinesu ovoj priči jeste u pogledu nedostatka kako sirovina koje su neophodne za proizvodnju, tako i određenih komponenti koje se tamo proizvode, a zatvaraju se i brojne fabrike i u Rusiji, a i neki pogoni širom Evorpe. Sve to dovodi do manje proizvodnje, poremećen je lanac nabavke, poremećena njihova poroizvodnja, kasni se sa isporukom. Čeka se dugo na automoblil, čak i od 6 meseci do godinu dana", napomenul je Romana Takov sa sajta polovniautomobili.

Hemijska, metalska, građevinska industrija u Srbiji još koriste zalihe, ali njihovo poslovanje u narednom periodu može biti dovedeno u pitanje, jer su visoko zavisne od uvoza. Kompanije koje posluju u sektoru autoindustrije već se suočavaju sa poteškoćama, jer im nedostaju sirovine. Najveći problem je neizvesnost, jer niko ne može da prognozira kada bi sukobi u Ukrajini mogli da prestanu.

"Za privredu je bitno da od tih nekih optimističkih očekivanja jeste da bi taj sistem poremećaja u trgovini u Evropi, snabdevanja mogao da traje bar dve godine od završetka ratnih sukoba u Ukrajini. Međutim, sa druge strane govori se i o tim nekim ekstremnim poremećajima koji bi bili uzrokovani zabranom uvoza energenata iz Rusije što bi moglo trajati decniju, pa i više, jer je ovo veliki geopolitički poremećaj koji ne može lako da se vrati na staro", istakao je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Trenutnu geopolitičku krizu osećaju svi. Građani kroz pad kupovne moći, a privrednici kroz porast troškova proizvodnje. Činjenica je da inflacija dovodi do manje tražnje, a ona za sobom povlači smanjenje proizvodnje. Sve to zajedno dovodi do pada ukupne privredne aktivnosti.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи