Читај ми!

"Pojas i put", saradnja uprkos pandemiji

Budućnost Srbije i regiona mora da se gradi na uzajamnoj saradnji i podršci i uz pomoć najvećih ekonomija sveta među kojima je Kina, jedna je od poruka prvog beogradskog "Think Tank" skupa u organizaciji Instituta "Pojas i put". Uprkos pandemiji, trgovinska razmena Srbije i Kine raste pa je ta zemlja, trenutno drugi najveći trgovinski partner Srbije.

U 2021. još sedam zemalja priključilo se inicijativi "Pojas i put" koja trenutno broji 145 članica. Aktivno sarađuje i sa 32 međunarodne organizacije, čime podsećaju kineski partneri, postaje vredna platforma za međunarodnu saradnju.

"Društva u kojima brzina promišljanja i učenja jeste manja od brzine promena nemaju mogućnost da prežive. Od danas pa nadamo se mnogo godina u zajedničkoj budućnosti mi ovde okupljeni smo pokazali spremnost da projektujemo budućnost, dajući smernice graditeljima u našim vladama, na univerzitetima, u kompanijama i društvu", naveo je Bojan Lalić, direktor Instituta za pojas i put.

U vreme pandemije imperativ inicijative postala je i održiva privreda.

"Saradnja Kine i Srbije je odličan primer vin vin saradnji. Prema statitstici kineske saradnje, trogivna je povećana za 52,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, čime je Kina postala drugi najveći partner, a napredak je i u oblasti infrastrukture" kaže Tian Jišu, ministar savetnik u Ambasadi NR Kine.

Primer saradnje Srbije i Kine su infrastrukturni projekti poput nedavno završene deonice auto-puta Miloš Veliki ili dela brze pruge Beograd-Novi Sad. U resornom ministarstvu najavljuju i zajednički rad na rešavanju komunalnih problema.

Na kanalizacione sisteme danas u Srbiji nije priključeno blizu 50 odsto stanovništva, a manje od 10 odsto stanovništva obuhvaćeno je nekim stepenom prečišćavanja otpadnih voda. Ekološki projekat "Čista Srbija" podrazumeva da se u narednih pet godina u Srbiji izgradi 7.000 km kanalizacione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda", naveo je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na prvoj konferenciji koju je organizivao Institut za "Pojas i put", podrška učesnicima stigla je i putem videolinka iz kineskih provincija Džeđang i Fudžijan. Institut za "Pojas i put" formirali su Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво