Читај ми!

MMF: Novi aranžman sa Srbijom u junu, revidirana procena rasta BDP-a

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da bi novi savetodavani aranžman trebalo da bude odobren i potpisan u drugoj polovini juna. MMF je revidirao procenu rasta BDP-a Srbije sa pet na šest odsto, dodao je Sosa.

Sebastijan Sosa je na Kopaonik biznis forumu izjavio da očekuje da novi Instrument za koordinaciju politika – PCI bude razmatran i odboren od strane izvršnog odobra MMF-a u drugoj polovini juna.

Precizirao je da je sastanak odbora zakazan za 18. jun, kao i da će se održati na zahtev Srbije (Article IV Consultation and the Request of a new Policy Coordination Instrument).

Kaže da je glavni cilj novog savetodavnog aranžmana sa Srbijom, posle onog koji je istekao u januaru ove godine, da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije.

Takođe, taj aranžman treba da osigura strukturne institucionalne reforme potrebne za veći, zeleniji i održiviji privredni rast Srbije.

MMF je spreman da podrži srpske vlasti u sprovođenju tih reformi, poručio je Sosa.

Vlada Srbije i MMF dogovorili su u aprilu novi aranžman koji neće podrazumevati finansijsku podršku, već će biti isključivo savetodavnog karaktera i trajaće dve i po godine.

"Rast BDP-a u prvom kvartalu više od očekivanog"

Sebastijan Sosa je na prvom panelu "Wester Balkans: Post - Covid Economic Outlook" rekao da je Srbija imala pad BDP-a u 2020. od svega oko jedan odsto, što je jedna od najmanjih kontrakcija u Evropi.

Sosa je ukazao da je taj pad manji nego u zemljama regiona.

Objašnjava da je Srbija bolje prošla od drugih zemalja iz više razloga, a svakako da su među njima to što je, pored preduzetih mera za podršku privredi i građanima, Srbija imala rast veći od šest odsto i u prvom kvartalu 2020. godine rast od oko pet odsto.

Takođe, Sosa navodi da je srpski BDP tako strukturiran da pandemija nije pogodila mnogo određene sektore koji su bili najviše na udaru u drugim zemljama, kao što je turizam, te da su drugi sektori značajni za srpski BDP imali rast.

"Prvi kvartal u Srbiji je bio bolji od očekivanog, prema prema preliminarnim procenama ostvaren je rast od 1,2 odsto", naveo je Sosa dodajući da je MMF revidirao procenu sa pet na šest odsto.

Opasnost od eksternih šokova i nesigurnost zbog pandemije 

Dodaje, međutim da MMF i dalje vidi razlike u tim procenama, kao što su eksterni šokovi i nesigurnost zbog pandemije, zatim stanje ključnih ekonomskih partnera Srbije i kakva će biti situacija nakon isteka mera podrške.

Sosa je rekao da će deficit, nakon rebalansa budžeta, iznositi ove godine sedam odsto, kao i da će javni dug biti blizu 60 odsto BDP-a.

Podseća da je Vlada Srbije preduzela u 2020. godini niz mera za ublažavanje posledica kovid-krize, kao i da je deficit budžeta iznosio osam odsto.

Sosa je naveo da je jedan od prioriteta da se nastave mere podrške i to posebno za najugroženije sektore, kao i da podršku dobiju firme kojima je pomoć i najpotrebnija.

Dodao je da je važno da se, što će biti jedna od ciljeva novog aranžmana, usvoji fiskalno pravilo koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару