Sladak krompir ali i zarada

U poslednjih nekoliko godina u supermarketima sve češće se prodaje batat - takozvani slatki krompir koji potičeo iz Srednje i Južne Amerike. Zbog velikog prinosa i dobre cene, za njegovu proizvodnju zainteresovani su i domaći poljoprivrednici.

Pre pet godina Slobodanka i Slobodan Lukić iz Draginca kod Loznice nekoliko sadnica slatkog krompira zasadili su iz radoznalosti, za svoje potrebe.

Kvalitet namirnice i veliki prinos naveli su ih da se oprobaju i u proizvodnji za druge, zbog čega su zasad proširili na pet ari. 

Slobodanka kaže da je prinos na pet ari iznosio tonu, odnosno tonu i dvesta.

"Planovi su da posadimo najmanje četrdeset do pedeset ari. Prodajemo ga po ceni od dvesta dinara za sada, u marketima su cene oko 400 dinara", kaže ona.

Lukići za sada batat prodaju poznanicima i na kvantaškoj pijaci, a za velike supermarkete potrebna im je i veća količina. Batat je otporan na bolesti i dobro podnosi visoke temperature, a u ishrani ima široku primenu.

Od običnog krompira, znatno je teži, slađi i zdraviji, ali je i proizvodnja zahtevnija.

"Proizvodnja počinje sa klicom", objašnjava Slobodanka. "Kad klica dosegne pet - šest centimetara stavlja se u čaše dva meseca da se formira. Sredinom maja iznosi se na njivu i kreće se sa obradom i kopanjem. Vadi se početkom oktobra."

Procena je da proizvodnja slatkog krompira po hektaru može da obezbedi zaradu do deset hiljada evra. Najveći trošak predstavljaju sadnice, zbog čega Lukići planiraju da ih uzgajaju sami.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. јул 2025.
34° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом