Krediti za porodilje, administrativna zavrzlama

Dušan Uzelac iz "Kamatice" rekao je za RTS da postoji trend smanjenja zaduživanja. Što se tiče odobravanja kredita porodiljama, postoji blaga diskriminacija, kaže Uzelac, jer se ženama na porodiljskom bolovanju drugačije obračunavaju primanja nego kada su u redovnom radnom odnosu, što najčešće zavisi od toga gde radi i kolika je nadoknada države.

Za svaki kredit zaposleni moraju da donesu administrativnu zabranu koju overava poslodavac. Tu se jasno vidi tromesečni prosek plate i ukupne obustave. Koliko neko ima kreditâ i da li ih redovno otplaćuje, banka proverava i u Kreditnom birou.

Nekada su se banke pridržavale toga da rata za stambeni kredit ne pređe trideset, odnosno šezdeset odsto plate, ali kako su se građani sve više zaduživali gde god su mogli, mnogima su rate dostigle visinu plate.

Banke odnedavno pooštravaju odobravanje gotovinskih kredita i limitiraju opterećenje klijenata u odnosu na zaradu.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Dušan Uzelac iz "Kamatice" kaže da, što se tiče odobravanja kredita porodiljama, postoji blaga diskriminacija, jer se ženama na porodiljskom bolovanju drugačije obračunavaju primanja nego kada su u redovnom radnom odnosu, što najčešće zavisi od toga gde rade i kolika je nadoknada države.

Podseća da je u Beogradu to 100 odsto, u drugim gradovima je to nešto niže, a upravo to je osnov koji se glada kao prihod da bi se odobrio kredit i zato porodilje nisu kreditno sposobne kao kada imaju redovna primanja.

To je administrativna zavrzlama jer se banke strogo pridržavaju propisa koji ih teraju da porodilju procene kao osobu sa nižom kreditnom sposobnošću samo zato što je takva trenutna situacija, kaže Uzelac.

Prema njegovim rečima, ona posle porodiljskog bolovanja ponovo ima punu zaradu.

Uzelac ističe da je moguće napraviti izuzetak, postoji mogućnost da se promeni uredba, da se kaže: gledaće se plata kao visina tih prihoda.

Banka ima potrebu da prati i regulativu, ali je u obavezi da ne prezaduži klijenta i to je mač sa dve oštrice, kaže on.

Govoreći o tome do koje visine je dozvoljeno zaduživanje u odnosu na primanja, Uzelac kaže da univerzalnih pravila nema, iako postoje smernice.

Ranije je to bilo strogo definisano. Banka na svoju odgovornost može da dopusti zaduženje nekome ko ne ispunjava te uslove, ali da preuzima odgovornost.

NBS upravlja bankarskim sistemom da ne dođe do kolapsa i ona štiti banke, kaže on.

"Postoji trend smanjenja zaduživanja, bilo je moguće uzeti keš kredit na deset godina, što je neopravdano i neefikasno", rekao je Uzelac.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво