Vučić za RTS: Teški zadaci zbog strukturnih reformi

Otpuštanje u javnom sektoru i reforma javnih preduzeća, glavni su zadaci nove Vlade. Veliki i teški zadaci su pred nama i oni se tiču, pre svega, strukturnih reformi, rekao je premijer Aleksandar Vučić posle sastanka sa delegacijom MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf. Viška zaposlenih ima najviše u lokalnoj samoupravi, prosveti, zdravstvu, javnim preduzećima, napominje Vučić.

Više od sat vremena trajao je sastanak delegacije iz Vašingtona i premijera Srbije koji je predstavio ekonomski plan nove Vlade. To je priprema za njihov dolazak u junu, posle formiranja Vlade i kada treba da ocene prethodnu, 4. kontrolu iz februara.

Dobre ocene Srbija je dobila zbog odličnog stanja u budžetu i privrednog rasta, ali i kritike na račun kašnjenja u otpuštanju u javnom sektoru, rekao je premijer za RTS posle sastanka.

"Oni čekaju da vide naš ekspoze za četiri godine i naš plan za 100 dana. Zahvaljujući strašno važnim reformama, zato sam rekao da će 2015. ući u istoriju srpske savremene ekonomije, mi smo postavili temelje i ove godine imaćemo rast od 2,3 odsto. Sledeće godine ćemo da budemo, i to je ono što je olakšavajuća okolnost za sve nas, zemlja sa najvećom stopom rasta u Evropi ako sve sa Železarom bude u redu, ali nije samo Železara, prerađivačka industrija je ta koja nosi, sve nam se diže. Ako nemamo katastrofalnih problema sa poljoprivredom to može da dođe i do četiri odsto, što bi bio najveći rast u Evropi", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, to bi značilo bolji život i standard za ljude, više obnovljenih škola i bolnica, obnovljenih puteva.

"Ali mi time nismo rešili naše strukturne probleme. Zato će prvi cilj da bude da probamo da rešimo sve strukturne probleme koje imamo, na koje ukazujemo. Ako nismo bili u stanju da rešimo pitanje viška zaposlenih, onda to moramo da rešavamo još bolje i snažnije kroz reforme javnih preduzeća, kroz reforme preduzeća u restrukturiranju i da nađemo tzv. kompenzatorne mere i da to rešavama na nekoj drugoj strani", naglasio je Vučić. 

Prema njegovim rečima, ne smemo da odustanemo od smanjenja broja zaposlenih.

"Tu imamo užasnih problema sa lokalnom samoupravom. U Vladi Srbije gotovo da nema, i po procenama MMF-a viška zaposlenih. Ali ih imamo i u prosveti, i u zdravstvu, RTS-u, RTV-u, u javnim preduzećima na više mesta, a najviše ih imamo u lokalnoj samoupravi, a u lokalnoj samoupravi neodgovornosti koliko hoćete i niko ne brine za to. U ovom trenutku čekamo odluku 72 opštine za 1.600 zaposlenih, što je trebalo da bude rešeno pre godinu i po dana", napomenuo je premijer Srbije. 

Kada kaže da Vladu čekaju teški zadaci, premijer misli na preduzeća u restrukturiranju čije stanje najbolje dočarava "Resavica". 

"Ljudi u Srbiji moraju da znaju, mi plaćamo i od vas i od svih drugih, uzmemo četiri milijarde i 100 miliona dinara i platimo ukupne plate u 'Resavici', svaku platu, ni mesečnu platu rukovodstvo 'Resavice'ne zaradi. Njihovi ukupni samostalni prihodi su oko dve milijarde što ni za šta nije dovoljno", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, moramo da se razgovara kako da se to rešavamo kako ne bismo imali "krvarenje" u budžetu u budućnosti. 

"Veliki i teški zadaci su pred nama, oni koji se tiču strukturnih reformi, onoga što je najznačajnije za Srbiju, onoga zbog čega smo tražili podršku građana Srbije. Rezultati fiskalni su dobri, stanje u budžetu je odlično, prihodi rastu zbog rasta ekonomije i mislim da će sledeća procena MMF-a biti već na 2,3 odsto. Moramo da dalje smanjujemo rashode i rizike", rekao je Vučić.

Kada se na kraju godine budu sabirali rezultati, čini se da će oni u najvećoj meri da zavise upravo od onog što je urađeno u dogovoru sa MMF-om. 

Stalni predstavnik Fonda u Beogradu Kim Daehang je rekao da Misija načelno planira posetu Srbiji sredinom juna. Prethodna poseta Misije MMF-a Srbiji trajala je od 18. do 26. februara, ali tada nije zaključena četvrta revizija aranžmana zbog izbora. 

Srbija je sa MMF-om zaključila stendbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine, vredan oko milijardu i 200 miliona evra.

Premijer Vučić je u više navrata naglasio da vlada nema nameru da povlači taj novac.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво