Prvi Sajam ženskog preduzetništva u Beogradu

Ukupno 48 kompanija u vlasništvu dama, koje promovišu svoje poslovanje, ali i želju da motivišu druge žene, okupilo se na Sajmu preduzetništva u Beogradu.

Jelena Markulin Mitić, osnivač i vlasnik "Art polis galeri", jedna je od izlagača koji pruža usluge grafičkog dizajna i okuplja dvadesetak umetničkih galerija i kreativnih slobodnih umetnika i dizajnera.

Otvarajući sajam, Jelena Markulin Mitić je rekla da se po završetku studija u Barseloni vratila u zemlju sa željom da uobliči kreativni duh sa ovih prostora, organizuje mlade i odgovori ih da ne odnose umetnost odavde.

"Neka njihove i moje umetnine odlaze iz naše zemlje samo ako su kupljene u njoj", istakla je Markulin Mitić.

Vratila se, kaže, jer je kultura Srbije glavni brend na kome radi, a za dame je imala jasnu poruku: "Definišite uspeh pod svojim uslovima, ostvarite ga svojim pravima i izgradite život koji će te uspešno živeti".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da Sajam potvrđuje želju i napore da se konačno obezbedi rodna ravnopravnost koja je neophodna za Beograd.

"Ekonomski jake i samostalne žene treba da budu osnova preduzetništva, jer to je onda i bolja i lepša porodica, onda možete da se borite i protiv nasilja u porodici", rekao je Mali i dodao da je to jedan od prioritetnih zadataka nadležnih.

Istakao je da nadležni žele da na svaki način obezbede da se privreda u gradu pokrene, otvaraju nova preduzeća i nova radna mesta.

Mali je rekao da je u budžetu grada obezbeđeno pet miliona dinara za ženske preduzetnice, ali da one svakako mogu da konkurišu i za različite vrste subvencija, za koje je izdvojeno 62 miliona, napominjući da ovog puta samohrani roditelji imaju prednost u dodeli subvencija.

"Ovo pokazuje da brinemo i da vam dajemo podršku da ostvarite snove i viziju i pokažete i drugima koliko možete", poručio im je gradonačelnik.

Predsednica skupštinskog Odbora za privredu Aleksandra Tomić istakla je da su tema ženskog osnaživanja i preduzetništva veoma važne, ali da se o tome više pričalo, a manje radilo.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije opredelila je preko Razvojne agencije Srbije više od 100 miliona za nove kreditne linije za žensko preduzetništvo.

"Žene koje žele startap kredite, da započnu mali biznis, ali i one koje žele da unaprede svoje biznise, treba da pripreme projekte i biznis planove, a država će im pomoći", rekla je Tomićeva.

Sajam je, dodala je, ne samo prilika da se preduzetnice okupe, već i da građani vide za šta su one sposobne, a grad je pokazao da ima sluha a žensko preduzetnioštvo.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da ta služba ima dobru saradnju sa Savetom za zapošljavanje grada Beograda, navodeći da grad svake godine izdvaja sve više sredstava za zapošljavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво