Dinkić:Ubrzanje evropskog puta Srbije

Dinkić i Ren istakli su u Briselu da Srbija ima perspektivu u Evropskoj uniji ukoliko nastavi sa ekonomskim reformama. Oli Ren potvrdio je da Srbija može postati zemlja kandidat 2009. godine.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić razgovarao je  u Briselu sa komesarom Evropske unije za proširenje Olijem Renom o ubrzanju evropskog puta Srbije i primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Evropski komesar rekao je da će primena Prelaznog sporazuma omogućiti Srbiji da stekne iskustva i približi se Uniji.

Dinkić je izrazio zadovoljstvo što je evropski komesar podržao ubrzanje evropskog puta Srbije i naglasio da će dosta toga zavisiti od Vlade Srbije.

"Prioritet naše Vlade je da da tokom sledeće godine dobijemo status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Takođe, očekujemo da sledeće nedelje u srpskom parlamentu bude usvojen paket zakona koji će omogućiti ubrzanje puta za stavljanje Srbije na belu šengen listu, odnosno za ukidanje viza za građane Srbije koji putuju u Evropsku uniju", rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je evropskog komesara za proširenje obavestio i o planovima Srbije za izgradnju infrastrukture, posebno u oblasti saobraćaja na Koridoru 10.

Potpredsednik Vlade izjavio je da je Srbija u potpuno drugačijem položaju od Mađarske i Ukrajine koje su od MMF-a zatražile finansijku pomoć, jer vlada u Beogradu s MMF-om želi da sklopi sporazum samo da bi imala prave smernice za buduće reforme.

Sporazum sa MMF zbog reformi, a ne zbog kredita

"Srbija od MMF, za razliku od Mađarske i Ukrajine, ne traži novac i srpski budžetski deficit će ove godine biti svega oko jedan odsto, dok Mađarska ima najveći budžetski deficit u Evropi", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja objasnio je da je Srbija program s MMF-om tražila pre globalne finansijske krize "zato što smo hteli da imamo sigurnost. da imamo program koji će nam pomoći da imamo prave orijentire ka budućim reformama. A s druge strane da imamo mogućnost pozajmljivanja sredstava, ako se za to ukaže potreba".

"Naš aranžman će biti bez korišćenja novca od MMF-a, za razliku od Mađarske i Ukrajine koje traže novac. Nama novac nije potreban jer su naše devizne rezerve daleko veće od ukupne novčane mase. Ali želimo da imamo aranžman radi podrške reformama u Srbiji", zaključio je Dinkić.

Komentarišući izjavu guvernera NBS Radovana Jelašića da je Evropska komisija obećala da će razmotriti davanje makroekonomske pomoći Srbiji ako Beograd potpiše sporazum s MMF-om, Ren je odgovorio da to pitanje treba postaviti evropskom komesaru za finansije i ekonomiju Hoakinu Almuniji.

Evropska centralna banka je Budimpešti odobrila pet milijardi evra podrške za stabilizaciju mađarskih finansija.

Dinkić je u sredu u Briselu u svojstvu predsednika stranke G17 plus učestvovao na samitu Evropskih narodnih partija, koji okuplja partije desnog centra.

Na samitu su učestvovali lideri evropskih zemalja - kacelarka Nemačke Angela Merkel, premijer Italije Silvio Berluskoni, premijer Slovenije Janez Janša i drugi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво