"Falkenštajner" napustio Staru planinu

Austrijska grupacija "Falkenštajner" raskinula je ugovor o upravljanju hotelom "Stara planina", povukla poslovodstvo i radnike i poručila da hotel više nije deo njihovog lanca. Dok Austrijanci za raskid okrivljuju JP "Stara planina", ministar Rasim Ljajić kaže da je šteta za državu ogromna.

Iz austrijske grupacije su saopštili da je do raskida došlo usled neispunjavanja obaveza od strane Javnog preduzeća "Stara planina", promene direktora koji je vodio hotel na predlog "Falkenštajnera", te nekvalitetnog pružanja usluga i vođenja hotela.

Hotel sa četiri zvezdice "Stara planina" otvoren je pre četiri godine. Tada je predstavljen kao jedan od najsavremenijih hotela u Srbiji, kao i najveća "grinfild" investicija u srpskom turizmu u poslednjih 20 godina.

Sa "Falkenštajnerom" je potpisan ugovor o upravljanju, koji je trebalo da važi još 12 godina.

Javno preduzeće "Stara planina" traži da "Falkenštajner" dostavi otkaz ugovora i navodi da su njime predviđeni otkazni rokovi. Kako kažu, interese preduzeća i Srbije će zastupati Državno pravobranilaštvo.

Zabrinutost zbog raskida ugovora izrazio je predsednik Opštine Knjaževac Milan Đokić, koji smatra da je "Falkenštajner" bio dobar signal za sve goste, ali i za sve buduće investitore, da je Stara planina mesto gde treba i vredi ulagati.

"Plašim se, kao i svi ostali Knjaževčani, da, kada je u pitanju razvoj planinskog turizma na Staroj planini, mi još uvek nismo doterali kamen do vrha brda, i da Stara planina može doživeti sudbinu Crnog vrha kod Bora, ukoliko se ovakve pogrešne odluke nastave i u narednom periodu", kaže predsednik Opštine Knjaževac. 

Ministar turizma Rasim Ljajić smatra da je šteta ogromna, kako zbog novca koji je trebalo da bude uložen, tako i zbog broja turista koje je austrijski lanac doveo.

Naime, Staru planinu je u prvih deset meseci 2015. posetilo 16000 turista, odnosno 50 odsto više nego lane.

Vlada Srbije je u izgradnju hotela uložila više od 30 miliona evra. "Falkenštajner" je trebalo da na Staroj planini izgradi šest hotela apartmanskog tipa, sa ukupno 1.000 kreveta.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво