Читај ми!

Ugalj stiže u TENT

Normalizovan dovoz uglja do termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, koji je juče prekinut zbog iskliznuća voza sa ugljem iz "Kolubare". Elektroenergetska situacija i dalje teška, poručuju iz EPS-a.

Dnevna potrošnja električne energije smanjena je za osam miliona kilovat-sati, nakon isključenja industrijskih postrojenja, čija proizvodnja nije od vitalnog značaja. To je smanjenje od pet odsto, a potrebno je uštedeti sedam odsto, pa EPS poziva na još veću štednju.

Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem i predsednik Štaba za praćenje elektroenergetske situacije rekao je da je elektroenergetska situacija u Srbiji teška zbog smanjenih proizvodnih mogućnostima u protočnim hidorelektranama.

"Treba znati da od aprila prošle godine HE ne mogu da rade punim kapacitetom, zato što su vodotokovi dosta loši. U ovim danima proizvodne mogućnosti EPS-a, samo po tom onosu, su smanjene za 30 miliona kilovat-sati denvno", rekao je Manasijević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Takođe, rezerve uglja na deponijama se u zimskim uslovima ubrzano smanjuju zbog nemogućnosti da se optimalno dovozi ugalj iz "Kolubare" u Obrenovcu.

Juče je dovoz uglja do termoelektrane "Nikola Tesla-A" u Obrenovcu bio prekinut zbog iskliznuća voza sa ugljem iz "Kolubare", ali je jutros normalizovan, rekao je Manasijević, dodajući da je problem rešen noćas oko dva sata.

Bez restrikcija za domaćinstva

Pomoćnik generalnog direktora EPS-a kaže da ne treba očekivati restrikcije, osim u slučaju neke velike havarije.

Prema njegovim rečima, elektroonergetskim postrojenjima ne preti kolaps. Mašine rade punim kapacitetima u meri u kojoj su raspoloživi primarni energenti.

"Postoji tehnička zaštita, jednostavno tehnika sama reguliše rad mašina i preko toga se ne dozvoljava. Ne možemo ljudskom odlukom toliko opteretiti mašine da one eksplodiraju", istakao je Manasijević.

Manasijević je rekao da su mere Vlade za štednju dale rezultate naročito ona koja se tiče redukivanja snage industrijskim potrošačima koji nisu od vitalnog značaja i ona kojom su na raspolaganje stavljani prenosni kapaciteti u periodu do 29. januara. 

Govoreći o privredi i fabrikama kojima se isključuje struja, zbog kojih će imati velike gubitke, Manasijević je napomenuo da privreda duguje EPS-u 50 milijardi dinara.

"Što se tiče gubitaka u ovom periodu nesumnjivo da su gubici u EPS-u najveći zato što radimo sa skupim kapacitetima, radimo uvoz koji je takođe skup i taj gubitak nije meren jednim danom, već nizom hladnih dana", kaže Manasijević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво