Kvote za upis brucoša slične prošlogodišnjim, deset fakulteta najavljuje veće školarine

Predložene kvote za upis budućih brucoša na Univerzitetu u Beogradu slične su prošlogodišnjim, a deset fakulteta najavljuje veće školarine od 3.000 do 20.000 dinara. Istovremeno, profesori našeg najstarijeg i najvećeg univerziteta još jednom ukazuju na finansijske probleme sa kojima se suočavaju, pa apeluju na nadležne da pronađu rešenje.

U narednoj akademskoj godini na osnovnim, master i doktorskim studijama na beogradskom univerzitetu biće mesta za 27.708 akademaca. Osnovne studije moći će da upišu 15.203 brucoša. Gotovo dve trećine školovaće se o trošku države.

"Naravno, ovo su samo prve brojke. Ukoliko neki fakultet akredituje studijski program do trenutka raspisivanja konkursa on će kroz Senat biti procesuiran i ići će se na proširenje konkursa", kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Na biologiji će uslovi upisa biti identični prošlogodišnjim.

"Biološki fakultet nije menjao kvote, to je već unazad desetak godina. Što se tiče školarina Biološki fakultet je pre dve i po godine promenio školarine. Trenutno je za osnovne studije 90.000 dinara i dalje", navodi prof. Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Osim većeg broja studenata, FON najavljuje i nove cene. Prateći rast cena još devet fakulteta povećava školarine.

"S obzirom na porast stalnih troškova, s obzirom na inflaciju, a imajući u vidu platežnu moć roditelja, za nekih 7,6 posto je predloženo povećanje cene školarine", ističe prof. Milan Martić, dekan FON-a.

Dugogodišnje nerazumevanje finansiranja visokog obrazovanja, kažu profesori, dovelo je do još jednog apela upućenog nadležnim organima. Tiču se rešenja pitanja materijalnih troškova i cene rada.

"Mi na to ukazujemo već više od godinu dana, imali smo brojne sastanke sa predstavnicima Vlade, ministarstvima, formirana je čak i jedna radna grupa koja bi trebalo da pripremi novi predlog Zakona o finansiranju visokog obrazovanja", ukazuje prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Profesori će na majskoj sednici Senata analizirati šta je urađeno i na osnovu toga doneti odluku o narednim postupcima.

петак, 14. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије