Читај ми!

Veliki školski čas u Šumaricama – sećanje na streljane nedužne civile

U Spomen parku u Šumaricama obeležen je Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i 82 godine od streljanja civila u Kragujevcu. Na tradicionalnoj manifestaciji – Velikom školskom času – izvedena je poema "Šum Šumarice".

U okviru obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, u Kragujevcu je održan Veliki školski čas. Na tradicionalnoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema Šum Šumarice Darka Cvijetića.

Tog crnog oktobra 1941. iz Kragujevca i okolnih sela u večnost je otišlo oko tri hiljade nevinih duša. Šum Šumarica čuo se i danas sa Velikog školskog časa kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima. Tužbalica i opomena, kroz razgovor živih i mrtvih, da se ne ponovi.

"Mi smo kroz svoju istoriju, na najteži mogući način, kroz svoja stradanja, shvatili i naučili da na ovom svetu pravde nema. I nema tog prava koje veliki silni i moćni nisu u stanju da pogaze ukoliko misle da to čini nešto njihovim interesima. To smo razumeli", rekao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

"Sad kad sam ovde osetim silno uzbuđenje, osetim strah, osetim tremu, osetim jednu čudnu energiju koju još uvek nisam osvjestio, nisam je racionalizirao i beskrajno sam ponosan što sam ovde i što moja mala riječ daje glas tim ljudima", kaže Darko Cvijetić, pisac poeme Šum Šumarice.

"Evo i mi se bavimo ovde ovim događajem koji se desio sad već u nekoj davnoj prošlosti, a zapravo on stalno traje, taj Aušvic, Jasenovac, Šumarice, one su stalno prisutne", rekao je Marko Misirača, reditelj. 

Sećanja ne blede. Naredba 100 za jednog ubijenog nemačkog vojnika i 50 za ranjenog zavila je u crno ceo grad.

"Žene su išle u crnini, u crnim maramama, pa postoji jedna potresna slika, gde one čekaju u red za hleb i sve do jedne nose crne marame", kaže Jelena Davidović, kustos u Spomen-parku "Kragujevački oktobar".

Među njima i majke 300 đaka, odvedenih ih školskih klupa na stratište.

"Najmlađi dečak za koga mi sigurno znamo identitet, a verovatno je bilo čak i mlađih, se zvao Dragiša Nikolić, imao je 12 godina. Tako da sve je praktično bilo neobično u ovom zločinu, posebno ta brutalnost ubijanja đaka", kaže Marko Terzić, istoričar u Spomen-parku "Kragujevački oktobar".

Uz humke streljanih vence su položili učenici Prve kragujevačke gimnazije, državni zvaničnici, predstavnici grada Kragujevca, ambasada, delegacije gradova pobratima, potomci streljanih.

Velikom školskom času prethodio je moleban kragujevačkim novomučenicima.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије