Читај ми!

Troje dece izašlo samo iz vrtića u Beogradu i Smederevu, zašto je to noćna mora svakog vaspitača

U poslednjih nekoliko dana troje dece, dvoje u Smederevu i jedno u Beogradu, izašlo je iz vrtića a da to niko nije primetio. Vaspitačica Ljiljana Dragutinović kaže da to nije čest slučaj, da se najčešće dešava prilikom otpusta dece i da je važno da roditelj prilikom dovođenja i odvođenja deteta bude njemu posvećen, i da se obavezno javi vaspitaču.

Prošle nedelje, dvoje dece bez pratnje odraslih, napustilo je objekte Predškolske ustanove "Naša radost" u Smederevu.

Dvogodišnje dete napustilo je objekat u centru grada, a predškolac objekat u mesnoj zajednici Carina. Na sreću, nije bilo većih posledica i deca su bezbedno vraćena u vrtiće. 

Deca su iskoristila trenutak kada je najveća gužva u vreme otpusta dece, iako se oni zaključavaju i imaju "kontrolu pristupa" na ulaznim vratima.

Iako je to uznemirilo mnoge roditelje, svesni su da to može da se desi i najiskusnijim vaspitačicama.

Rešenje vide da se na ulazima, kao i u školama postave čuvari, ali i poveća broj vaspitača jer su grupe uglavnom velike.

Predsednica Udruženja vaspitača Beograda Ljiljana Dragutinović kaže da se takve situacije retko dešavaju, a dogode se prilikom prijema ili otpusta dece, kada dete krene za svojim ili drugim roditeljima i decom.

"Dešava se da dete krene za drugim roditeljem, važno je da ako to roditelj primeti, da ga vrati. Pre podne su najčešće kod ulaza dežurne sestre da neko ne promakne i ne izađe, a posle podne su to obično servirke", objašnjava Dragutinovićeva.

Bezbednost dece je kod vaspitača na prvom mestu, posebno kada napuštaju sobu sobu sa decom prilikom izlaska u dvorište ili kada kreću kući.

"Sa iskustvom od skoro 40 godina, osim što stalno prebrojavamo decu, ja već znam njihove potrebe, gde se obično nalaze u dvorištu. Prevelike grupe jesu problem iako mi imamo pristojne normative. Kada su grupe veće, tu je i treći vaspitač u najfrekventnijem delu dana", rekla je vaspitačica Ljiljana Dragutinović.

Smatra da je prilikom izbora vrtića, ako je moguće, najbolje izabrati najbliži jer dete može već da prepozna put, s decom je koju će kasnije verovatno sretati i u školi.

Kaže da roditelji najčešće greše u tome što prezaštićuju decu, voze ih i odvoze iz vrtića, često žure i ne pozdrave se s decom pa dete ostavljaju neumireno i ono hoće da krene za njima.

"Konekcija roditelja, dece i svih nas je veoma bitna", istakla je u razgovoru za RTS Ljiljana Dragutinović.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара