Читај ми!

Porodice otetih novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića, kolege i javnost, 25 godina čekaju pravdu

Danas se navršava dvadeset pet godina kako su na putu Orahovac-Velika Hoča oteti novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perenić, dok su bili na radnom zadatku i krenuli da izveštavaju o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu. Njihovi otmičari do danas nisu identifikovani i kažnjeni, a porodice otetih novinara, kolege i cela javnost, dvadeset i pet godina čekaju na istinu i pravdu, što predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kancelarija za KiM navodi da su Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti zato što su radili svoj posao, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da pokaže preostalim Srbima u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji, kakva sudbina čeka srpski narod u pokrajini.

"Takođe, podsećamo da je spomen obeležje, postavljeno na putu Orahovac – Velika Hoča, na mestu gde su poslednji put viđeni Đuro Slavuj i Ranko Perenić, do sada rušeno osam puta", navode iz Kancelarije za KiM.

Ukazuju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji.

Podsećaju da je  Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo poziva Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce ovog zločina, kao i počinioce ostalih nerasvetljenih zločina nad novinarima i srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

"Nažalost, novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i danas se suočavaju sa brojnim problemima u radu, pretnjama i opstrukcijama vlasti iz Prištine, kao i zabranama da obavljaju svoju profesiju na prostoru pokrajine", ukazuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Navode da će nastaviti da traži rasvetljavanje ovog i svih ostalih zločina.

"Očekujemo da međunarodne institucije na KiM, shodno svom mandatu, pruže zaštitu novinarima i obezbede im bezbednost i civilizovane uslove za rad. Kancelarija za Kosovo i Metohiju će nastaviti da u kontaktu sa svim centrima uticaja na Kosovu i Metohiji traži rasvetljavanje ovog i svih ostalih zločina i ukazuje na težak položaj srpskog naroda u pokrajini, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару